perjantai 2. tammikuuta 2015

Taru ja Totuus - Topeliuksen muistopatsas


Helsingin Esplanadin puistossa on Sakari Topeliuksen muistopatsas Taru ja Totuus. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
"Kuvanveistäjä Gunnar Finne voitti vuonna 1928 järjestyn Zacharias Topeliuksen (1818-1898) muistomerkkikilpailun ehdotuksellaan Taru ja Totuus (Saga och Sanning). Veistoksen aiheena on kaksi vertauskuvallista neitohahmoa: Totuus-neidolla on totuuden liekki kämmenellään ja Taru pitelee sadun kruunupäistä lintua. Hahmot ovat kääntyneet vastakkaisiin suuntiin." 
Taru ja Totuus

Topelius ja vapaamuurarien "käsi piilossa"

Mikä tämä Totuus-neito on? Miksi sillä on liekki? Miksi Tarulla on lintu? Miksi Totuus ja Taru ovat alastomia naisia? Mistä tämä symboliikka on peräisin?

Aina kun taideteoksessa esiintyvän symboliikan alkuperä jätetään kertomatta, on syytä epäillä, että teos sisältää esoteerisen tason, jota suuren yleisön ei haluta tietävän. Patsaiden kohdalla kyse on hyvin usein tarot-aiheista. Niin myös tässäkin tapauksessa. Olisihan se aika erikoista, että kuuluisan vapaamuurarin muistopatsaasta ei löytyisi jotain esoteerista tasoa.

Jo teoksen nimi paljastaa sen yhteyden tarotiin. Sana taru tai satu ei ole vastakohta sanalle totuus. Totuuden vastakohta on valhe, mikä on hyvin eri asia kuin taru. Tarujen vanhimmat muodot olivat jumaltaruja, siis vertauskuvallisia kertomuksia jumalista. Muinaisessa Egyptissä tai vaikka antiikin Kreikassa kaikki tiesivät, että jumalat olivat vain vertauskuvallisia hahmoja joko astrologialle tai arkkityypeille. Jumaliin liittyvien tarujen kirjaimellisesti ottaminen alkoi vasta monoteismin myötä.

Taru on vertauskuvallinen tarina, eli symboliikkaa tarinan muodossa. Se käyttää alitajunnan kieltä. Symbolit tai vertauskuvat pystyvät välittämään ihmismielelle suuria määriä informaatioita hyvin tiivistetyssä muodossa, koska alitajunnan kyky prosessoida tuota informaatioita on miljoonakertainen tietoiseen mieleen verrattuna.

Sanan taru etymologia paljastaa, että se tulee sanasta tarot. Tarotin iso arkana on vertauskuvallinen tarina, taru, sielun kehityksestä. Matka alkaa nuoresta ja naivista Narrista ja päättyy Maailmaan, jossa on kuvattuna Sophia: tieto, viisaus. Tarot on Elämän kirja 78 kortissa.




Etymologia paljastaa lisää mielenkiintoisia asioita. Sana tarot tunnettiin aiemmin muodossa taruth. Tästä nähdään, että sana truth, totuus tulee sanasta taruth. Tarot on ollut alkuperänä myös sanoille torah (toora) ja thought (ajatus).

Jos yrität ymmärtää esoteeriset opit kirjaimellisesti näkemättä vertauskuvallista tasoa, et pääse kovin pitkälle. Tämä on juuri se syy miksi niin monet ihmiset ajattelevat esimerkiksi astrologian tai tarotin olevan vain humpuukia tai hömppää. Alkuperäinen astrologia ja tarot olivat kaikkea muuta kuin naistenlehtien tai "selvänäkijöiden" "tässä kuussa tapaat tumman muukalaisen" -hölynpölyä. Olemme kadottaneet kykymme ymmärtää alitajunnan kieltä ja yritämme väkisin vääntää kaiken tietoisen mielen kielelle. Vasen ja oikea aivopuoliskomme eivät löydä yhtetyttä. Juuri tämä kahtiajakautunut mieli on kuvattuna teokseen Taru ja Totuus.

Taru ja Totuus - kaukana toisistaan

Sanat taru ja totuus tulevat molemmat sanasta tarot. Taru ja Totuus -patsas esittää tarotin korttia Tähti, mutta ei kovin positiivisella tavalla. Tähti kuvaa alitajuisen ja tietoisen mielen yhteyttä. Kortissa naisella on kaksi astiaa. Toisesta astiasta kaadetaan vettä maalle - toisesta veteen. Maalle kaadettava vesi edustaa tietoisen mielen tasoa, maallista maailmaa. Veteen kaadettava vesi edustaa alitajuntaa, symbolien ja arkkityyppien maailmaa.

Kun ihmismielen molemmat puolet "virtaavat", hän kykynee ymmärtämään maailmaa ja sen totuuksia. Tähti, tai pentagrammi, edustaa magiaa, maageja tai Muinaisia viisaita (kortti Taikuri). Kyse ei ole mistään hokkuspokkushöpöhöpöstä, vaan maailmankaikkeuden salaisuuksien ymmärtämisestä. Tämä ymmärrys voi syntyä vain ihmismielen molempien puolien yhteistyöstä.

Tähti - the Star
.
Taru ja Totuus esittää nämä kaksi ihmismielen puolta erillään. Vesiastia on feminiini-symboli. Kaksi naista - kaksi astiaa. Mutta veistoksessa naisten välillä ei ole yhteyttä. Tätä painotetaan niin, että naiset katsovat eri suuntiin ja heidät on sijoitettu jalustalla mahdollisimman kauas toisistaan.

Toisella naisista on kädessään lintu, joka on Tähti-kortissa naisen takana. Se kuvaa todennäköisesti egyptiläistä jumalaa Thoth, jolla oli linnun pää. Suomalainen sana totuus on sukua tämän jumalhahmon nimelle. Thoth oli kirjurien, tiedon ja hieroglyfien (= kuvat = tarot) jumala. Egyptiläisissä jumaltaruissa Thoth kirjasi totuuden, kun ihmisen sydän punnittiin kuoleman jälkeen. Tätä vaakaa käytetään edelleen oikeudenmukaisuuden symbolina. Yksi kuuluisimmista tarot-pakoista on Aleister Crowleyn Thoth-pakka.

Kuoleman jälkeen ihmisen sydän punnittin Ma'atin höyhentä vasten. (Alkuperä sanonnalle "Kevyt kuin höyhen.")
Anubis (koira) käyttää vaakaa ja Thoth (lintu) toimii kirjurina

Veistoksen toisella naisella on kädessään liekki, jota ei ole Rider-Waite-pakan kortissa. Tähti-kortista löytyy kuitenkin sellaisiakin versioita, jossa liekki on kuvattu.




Valitettavasti Taru ja Totuus kuvaa tämän päivän maailmaa erittäin hyvin. Mielemme on niin jakautunut, että meidän on todella vaikea ymmärtää niitä maailmakaikkeuden salaisuuksia, joita esimerkiksi Muinaiset viisaat ymmärsivät.

Mutta toivoa paremmasta on kuitenkin luvassa. Siirrymme kohti Vesimiehen aikakautta, jota Tähti edustaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti