lauantai 7. maaliskuuta 2015

Porin portti


Porin keskustan Eteläpuistossa on mielenkiintoinen tanskalaistaiteilja Per Kirkebyn teos Porin portti. Veistos on hyvä esimerkki siitä, miten monet kasvot atonismilla voi olla.


Porin portti


Veistosta katsoessa herää kysymys, missä olen nähnyt tämän aiemmin?


Zarathustralainen tulitemppeli Azerbaidžanissa

Zarathustralainen tulitemppeli Bazeh Khur, Iran

Zarathustralainen tulitemppeli Sassanian Chahar-Taqi, Iran


Zarathustralaisuus on yksi atonismin muoto. Uskonto on siitä mielenkiintoinen, että se on Aurinko-kultti, jossa on piirteitä Tuli-kultista. Uskonto on tunnettu sen tulitemppeleistä, joissa on melko paljon samaa näköä kuin Porin portissa. Kun tähän tulitemppelimäiseen muotoon lisätään vielä se, että Porin portti näyttää ylhäältä katsottuna ristiltä ja siinä on käytetty punaista tiiltä, veistoksen symboliikan atonistisuus alkaa olla ilmeistä.

Zarathustralaisuuden perustajana pidetään nykyisen Iranin alueella elänyttä Zarathustraa. Englanniksi nimi on Zoroaster, jonka voi kääntää muotoon "kultainen tähti" (aurinko). Legendan mukaan Zarathustra oli taikuri (maagi) ja opettaja. Ottaen huomioon miten paljon Iranin alueelta on löytynyt merkkejä arkadialaisten läsnäolosta, voidaan olettaa, että Zarathustran legendan juuret ovat tavalla tai toisella muinaisissa viisaissa. On melko epätodennäköistä, että Zarathustra olisi ollut historiallinen hahmo, mutta hänen legendansa voi hyvinkin perustua jossain määrin yhteen tai useampaan alueella vaikuttaneeseen kuuluisaan opettajaan.

Taiteessa Zarathustra kuvataan yleensä hyvin samalla tavalla kuin kristittyjen Jeesus. Vaikuttaa siltä, että Zarathustra on ollut yksi Jeesuksen monista prototyypeistä. Atonistien näkökulmasta he edustavat samaa arkkityyppiä.


Zarathustra ja auringonsäteet pään takana


Zarathustralaisuuden jumala on nimeltään Ahura Mazda, jossa on melkoisesti yhdennäköisyyttä egyptiläiseen aurinkokiekkoon. Kyse on samasta Auringon jumalasta kuin Aton - ainoastaan toisella nimellä.


Ahura Mazda - God of Light

Egyptiläinen aurinkokiekko

Vapaamuurariguru Albert Pike kirjoitti Ahura Mazdan merkityksestä vapaamuurareille.


Myös Ahura Mazdalla oli "pimeä puoli" - dualismiin kuulunut vastakohtainen persoona, kaksoisveli Ahriman. Samaa dualistista mallia edustavat parit Horus ja Seth, Jeesus ja Saatana, Eeva ja Lilith, Apollo ja Dionysos ja niin edelleen.

Ahriman on pelottava sarvekas hahmo - Ahura Mazda lempeä Auringon jumala. Kuullostaako tutulta?


Ahura Mazda vs. Ahriman 

Jeesus vs. Saatana


On meillä Suomessa toinenkin melko kuuluisa zarathustralaista tulitemppeliä muistuttava monumentti - Ilkan patsas Ilmajoella.


Ilkan patsas - yhdistelmä tulitemppeliä ja pyramidiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti