maanantai 27. huhtikuuta 2015

Aton-kultti - osa 23: Sininen ja punainen


Aton-kultin eri ilmenemismuotojen symboliikassa toistuu usein kaksi väriä - sininen ja punainen. Molempien värien historiallinen tausta juontaa juurensa muinaiseen Egyptiin ja Aton-kultin syntyvaiheisiin. Molemmat värit liittyvät atonistien varhaisiin kantaisiin - Hyksos-kuninkaisiin.

Hyksos-kuninkaat olivat tunnettuja siitä, että he palvoivat kaaoksen ja väkivallan Seth-jumalaa. Punainen oli Sethin ja oikeastaan myös Hyksos-kuninkaiden hallitseman Ala-Egyptin tunnusväri. Ala-Egyptin autiomaa-alueita sanottiin "punaiseksi autiomaaksi" ja Ala-Egyptin hallitsijan kruununa käytettiin Deshret-päähinettä - "punaista kruunua".


Seth

Deshret - Ala-Egyptin punainen kruunu


Nykyään Sethillä on erittäin huono maine, koska se joutui tietynlaisen propagandan kohteeksi - ihan ymmärrettävästä syystä. Seth ei alunperin ollut mikään "paha jumala", mutta sellaiseksi se kansan keskuudessa vähitellen muuttui. Syy tähän oli Hyksos-kuninkaiden harjoittama väkivalta, julmuus ja rosvoaminen. Sethistä tuli "paha", koska Sethiä palvovat hyksot olivat pahoja.

Punainen oli tietyssä mielessä Sethin "julkinen väri". Hyksos-eliitillä oli erikoinen tapa käyttää Sethin palvontamenoissa "salaista väriä" - sinistä. Rituaaleihin osallistuvat aateliset käyttivät sinistä nauhaa tai vyötä vaatteidensa alla piilossa. (Tätä perinnettä pidetään edelleen yllä Order of the Garterin rituaaleissa.) Värien käytössä ilmenee varhainen esimerkki siitä, miten "Eliittillä" on symboliikassa aina esoteerinen ja eksoteerinen taso. Tässä tapauksessa punainen oli Sethin "julkinen väri" (eksoteerinen) ja sininen "salainen väri" (esoteerinen).


Order of the Garter -tunnus ja sininen vyö


Sininen väri oli aatelisten suosima väri - varmasti osittain sen takia, että se oli harvinaisuutensa takia erittäin arvokasta väriainetta. Sinisen värin käyttö väriaineena tunnettiin jo kauan ennen Akhenatonia, mutta sen käyttö alkoi yleistyä juuri 18. dynastian (johon Akhenaton kuului) aikoihin. On hyvin todennäköistä, että sinisen värin suosion taustalla oli Akhenatonin Hyksos-esi-isiltä peritty Sethin "salainen väri". Akhenaton kasvatettiin ja koulutettiin Hyksos-aatelisten luona, jotka varmasti tunsivat sinisen värin symboliikan.

18. dynastian aikana Egyptin hallitsijan päähineeksi vakiintui Khepresh - sininen kruunu. Sininen päähine näkyy myös erittäin kuuluisassa Nefertiti-patsaassa. Nefertiti oli Akhenatonin puoliso.


Khepresh - sininen kruunu

Akhenaton ja Khepresh

Kuuluisa Nefertiti-patsas ja sininen päähine. Tämän patsaan voi nähdä monessa elokuvassa ja sarjassa.


Akhenatonin rakennuttaman kaupungin, Amarnan, raunioista on löydetty mielenkiintoisia ruiskukka-aiheisia koristeita. Ilmeisesti ruiskukkaa käytettiin sinisen väriaineen raaka-aineena - tosin käyttötarkoituksia on varmasti ollut muitakin. Symbolisessa mielessä ruiskukkaa arvostettiin niin korkealle, että Akhenatonin ja Nefertitin poika Tutankhamon haudattiin ruiskukista tehtyjen kaulakoristeiden kanssa.


Ruiskukkia

Ruiskukka-aiheista keramiikkaa Amarnasta

Ruiskukat Akhenatonin palatsin seinällä

Tutankhamonin haudasta löydetty ruiskukkakoriste


Sinisen ja punaisen värin symboliikkaa voi nähdä tämän päivän maailmassa runsaasti. Olemme niin tottuneita näkemään näitä kahta väriä joka paikassa, että kiinnitämme niihin hyvin vähän huomiota. Vielä vähemmän tulemme miettineeksi, että näiden kahden värin symboliikalla on todella pitkä historia.


Punaista käytetään kuninkaallisten seremonioissa

Punainen takki - sininen nauha (tällä kertaa näkyvillä)

"Siniveriset" punaisella matolla. Punainen matto on sukulinjan, bloodline, symboli

Kuningatar ruiskukkahatussa. Asun väri on nimeltään "cornflower blue".

Vapaamuurarien kolmea ensimmäistä astetta kutsutaan "siniseksi loosiksi"

Temppeliritarit ja punainen risti

Punatakit

Sinivuokot

Kirkkoisät punaisissa

Huippukokousten ryhmäkuvan taustalla on hyvin usein sininen väri

Sininen ja punainen ovat hyvin yleisiä värejä vaalitenteissä. Poliitikot pukeutuvat todella usein sinisiin ja punaisiin kravatteihin.

Kokoomus ja ruiskukka

Goldman Sachs ja sininen logo

HSBC-pankki ja punainen logo

Visa ja sininen logo

Öljy-yhtiö Chevron ja sinipunainen logo

Öljy-yhtiö Texaco ja punainen logo

Öljy-yhtiö Exxon ja punainen logo


Sininen ja punainen maailman johtavan timanttikaivosyritys Alrosan logossa. Näkyvissä myös vapaamuurarien "33-symboliikkaa" kahden kolmion muodossa.

Liikevaihdoltaan maailman suurin yritys Walmart ja sininen logo

"Eliitin" luoma YK ja sininen väri 

"Eliitin" luoma EU ja sininen väri 

"Eliitin" luoma NATO ja sinen väri 

"Eliitin" luoma Israelin valtio ja sininen väri 

Sininen ja punainen USA:n lipussa

Sininen ja punainen Iso-Britannian lipussa

Sininen ja punainen demokraattien ja republikaanien tunnuksissa.
"Olet vapaa valitsemaan kumman tahansa! Freedom! Democracy!"

"Eliitin" luoma kommunismi ja punainen väri

Suomen lippu ja sininen väri

Suomen vaakuna ja punainen väri13 kommenttia:

 1. MTV näyttää mainostauolle mennessä ja poistuessa ihmisväkeä, jotka heittelee ympäriinsä ja päällensä erilaisia värejä ja hauskaa on, olen miettinyt mahtaako nuo "värijuoksu" tapahtumat symboloida tätä "sateenkaari" aatteen tuputtamista?

  VastaaPoista
 2. Tuossahan holissa on pieniä yhtymäkohtia täällä vietettävään pääsiäiseen ja pääsiäisvalakiaan, värikkäästi pukeutuneisiin ja maalattuihin trulleihin ja talosta taloon kiertämiseen herkkuja keräten ja höyhenistä värikkäällä pajunoksalla loitsuen...

  "Kevätkausi, jolloin sää muuttuu, uskotaan aiheuttavan viruksen kuume ja kylmä. Leikkisä heittäminen luonnollisen värinen jauheiden on lääkkeen merkitys: värit ovat perinteisesti valmistettu Neem , Kumkum , Haldi , Bilva ja muiden lääkkeiden yrttejä määräämä ayurvedic lääkäreitä."

  Tuli pitkästä aikaa räkätauti, jota olen lääkinnyt ukontulikukalla (köyhänmiehen tupakka) ja fingeporillisella napoleonia :-).

  VastaaPoista
 3. Tämä on taas aika jännä juttu. Pohdin jonkin verran, että voiko kahden noin "yleisen" värin käyttö olla todella erityinen merkki jostain, mutta kyllä se siltä alkaa vaikuttaa. Mutta voisikohan näillä väreillä olla myös jotain yhteyttä ns. Koirantähteen? Wikipedia tietää heittää aiheesta jotain kiintoisaa: "Muinaisessa Egyptissä Sirius, joka tunnettiin nimellä Sothis, toimi merkkinä maan maataloudelle elintärkeän Niilin tulvan alkamisesta." ( https://fi.wikipedia.org/wiki/Sirius ). Muistelen, että viime talvena tuli joku yö itsekin ihmeteltyä sitä kirkasta vilkkumista taivaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos katsotaan vaikkapa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden lippuja, niin kyllähän Ranskan, Venäjän, Yhdysvaltojen sekä Britannian lipuissa juuri tietyt värit toistuvat. Kiinan kansantasavallan lippu ei oikein sovi joukkoon, mutta sitä edeltäneen Taiwanin lipussa toistuukin sitten taas tutumpi teema. Kyllähän kyseessä voisi tietysti olla pelkkä sattumakin, mutta kuinka todennäköistä se olisi?

   Muutenkin lippuja ja vaakunoita vertaillessa huomaa nopeasti tiettyjä kaavoja. Esimerkiksi Panaman, Lichtensteinin sekä Andorran lipuissa sininen ja punainen väri ovat merkittävässä roolissa. Sen lisäksi että kyseiset valtiot ovat perinteisesti olleet veroparatiisin maineessa, on myös niiden syntyhistorioissa nähtävissä tiettyjä yhtäläisyyksiä. Lisäksi samaan joukkoon voisi lisätä vaikkapa Luxemburgin.

   Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että keskinäisistä ristiriidoista huolimattaan niin Etelä- kuin Pohjois-Koreakin tunnustavat lipuissaan sinistä ja punaista.

   Poista
  2. Totta, juuri noihin lippuihin aloin itsekin kiinnittää huomiota. Itsellä herää myös kysymys, että kuinka aitoja nuo erilaiset ristiriidat joidenkin maiden välillä sitten ovat. Ehkä eivät ihan sellaisia kuin meidän annetaan ymmärtää...

   Poista
  3. Olen myöskin lukenut, että Sirius on lähestyessään meitä punainen ja kulkiessaan poispäin sininen. Voin myös muistaa väärinkin päin, mutta värien aallonpituuksilla se selittyypi. Tätä ei yhden elämän aikana todennäköisesti pääse itse todentamaan.

   Sinisen ja punaisen teemaa jatkaakseni:

   https://www.youtube.com/watch?v=r69YSGMP4oM

   Poista
 4. Kumman rokotteen otat: https://aijaa.com/IgPSgP

  VastaaPoista
 5. Macron julkistaa sotaa rokottamattomia vastaan. Katsokaa minkä väriset nauhat ovat hänen maskissa.

  https://www.nowtheendbegins.com/french-president-emmanuel-macron-declared-war-on-unvaccinated-saying-emmerder-meaning-to-dip-in-excrement/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen, valkoinen, punainen. Se on Ranskan lippu.

   Poista
 6. Toistuuko "salainen väri" sininen punaisen sijaisena (substituuttina) kenties myös käsitteessä "siniverinen" (= aatelinen, ylhäistä alkuperää oleva)? Mehän vaistomaisesti tiedämme tavallisten kuolevaisten veren (ja siten perimän) olevan punaista.

  VastaaPoista
 7. Sinisen merkitys varhaisissa sivilisaatioissa lienee liittynyt siihen, että sitä oli luonnosta vaikea saada väriaineeksi; siniset materiaalit olivat automaattisesti kalliita ja vaikeasti tavoitettavia, joten niistä saattoi erottaa eliitin jäsenen rahvaasta.

  VastaaPoista