perjantai 24. huhtikuuta 2015

Kun ystävyyssuhteet solmitaan


Turun Puutorilla on Wäinö Aaltosen veistos Kun ystävyyssuhteet solmitaan. (Sama Wäinö Aaltonen, joka teki Eduskuntatalon veistossarjan Työ ja tulevaisuus.) Patsaasta on kaksi vedosta, joista toinen on Göteborgissa. Turun museokeskuksen sivut kertovat:
"Göteborgissä paljastettiin veistos Kun ystävyyssuhteet solmitaan 8.5.1955 Rehnströmin puistossa (Rehnströmsparken). Teos kertoo kahden kaupungin asukkaiden välillä vallitsevista ainutlaatuisista ystävyyssuhteista. Turun kaupunki on vuosikymmenten ajan tehnyt yhteistyötä Göteborgin kaupungin kanssa. Virallisesti Göteborgista tuli Turun ystävyyskaupunki vuonna 1946, mutta Turun kummikaupunkina se oli ollut jo 40-luvun alusta asti. Vuonna 1945 lähes kaikki turkulaiset saivat joulupaketin Göteborgista. 
Parempien aikojen koitettua Turku halusi muistaa länsinaapureita heidän anteliaisuudestaan. Kaupunki tilasi Wäinö Aaltoselta kookkaan veistoksen kiitokseksi yhteistyöstä ja konkreettisesta avusta sotavuosina. Kun ystävyyssuhteet solmitaan paljastettiin Göteborgissa toukokuun alussa vuonna 1955. Kauppaneuvos Leo Weinstein puolestaan lahjoitti veistoksen kaksoiskappaleen Turun kaupungille. Ajatuksena oli, että matkailija kahdessa toisistaan kaukana olevassa kaupungissa voisi nähdä saman taideteoksen ja saisi näin muistutuksen kaupunkien veljellisistä siteistä. Kaksoiskappale paljastettiin Turussa muutama viikko Göteborgin jälkeen. Kun ystävyyssuhteet solmitaan -veistoksessa mies- ja naisratsastaja kohtaavat ja ystävystyvät symboloiden näin kaupunkien välistä ystävyyttä.
Patsaan on lahjoittanut Turun kaupungille Turun Verkatehdas Oy ja kauppaneuvos Leo Wainstein."

Kun ystävyyssuhteet solmitaan


Eksoteerisen tason symboliikka kertoo kahden kaupungin välisestä ystävyydestä. Hyvä on, mutta miksi ihmeessä veistoksessa on hevosia? Miten ne liittyvät Turun ja Göteborgin väliseen ystävyyteen?

Ei mitenkään.

Hevossymboliikka aukeaa vain esoteerista tasoa katsomalla. Missä olemme aiemmin nähneet symboliikkaa, jonka teemana on "kaksi ratsastajaa" ja "liiton solmiminen"?

Jos aihe ei ole tuttu, suosittelen lukemaan kirjoitukset Milesialaiset ja Temppeliritarien synty.


Temppeliritarien tunnus


Temppeliritarien tunnuksen kaksi ratsastajaa yhden hevosen selässä kuvaa skyyttien ja hyksojen liittoa Aton-kultin alkuajoilta Egyptissä. Liitto vahvistettiin avioliitolla, jossa Akhenatonin tytär Meritaten (Scota) naitettiin skyyttiaateliselle Milelle. Kun atonistit potkittiin Egyptistä pihalle, osa heistä lähti kohti Irlantia Milen johdolla. Nuo "milesialaisvalloittajat" ovat niitä samoja sukuja, jotka perustivat temppeliritarit.

Kun ystävyyssuhteet solmitaan kuvaa tuota ikivanhaa atonistien liittoa, joka on kuvattuna temppeliritarien tunnukseen. Mies edustaa Mileä - nainen Meritatenia / Scotaa.


När vänskapsbanden knytes Göteborgissa


Turun ja Göteborgin väliseen ystävyyssuhteeseen liittyy mielenkiintoinen "sattuma". Turku perustettiin aikanaan Unikankareen kaupunginosaan Turun Tuomiokirkon ympärille. Göteborg perustettiin Färjenäsin kaupunginosan ympärille. Näiden kahden kaupunginosan välinen matka?


666 km


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti