perjantai 3. huhtikuuta 2015

Taivasten valtakunnan avaimet


"Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari [kallio], ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu." (Matt. 16:18-19)

Näillä sanoilla Jeesus antoi Raamatun mukaan Pietarille vallan antaa syntejä anteeksi ja (tulkinnasta riippuen) toimia Jumalan eräänlaisena sijaishallitsijana ihmisten joukossa.


Helsingin Tuomiokirkon Pietari-patsas ja avaimet


Katolisien kirkon kehittämä konsepti paaviudesta perustuu tuohon edellä mainittuun Raamatun kohtaan. Jostain syystä kristinuskon kaikkivaltias ja kaiken luonut Jumala tuli siihen tulokseen, että hän ei selviäisi maailman pyörittämisestä yksin. Jumala koki tarvitsevansa ihmisten joukkoon jonkun, joka toimisi hänen sijaisenaan ja operatiivisena toimitusjohtajanaan.

Loogista.


Taivasten valtakunnan avaimet


Taivasten valtakunnan avaimet on Vatikaanin ja paavin käyttämä tunnus. Eksoteerisella tasolla symboli kuvaa paavin valtaa. Tulkinnat tämän tason yksityiskohdista vaihtelevat jonkin verran. Karkeasti yleistäen symboli tarkoittaa virallisesti sitä, että paavilla on oikeus päättää kuka saa syntinsä anteeksi ja kuka ei. Toisaalta avaimet nähdään paavin hengellisen ja hallinnollisen vallan symboleina. Kirkko on iso bisnes - paavilla täytyy olla myös maallista valtaa.

Avainsymboliikan esoteerinen taso ei liity syntien anteeksiantamiseen, hallinnolliseen tai hengelliseen valtaan, vaan tietoon.


"Knowledge is key" - yleinen sanonta


Kaksi avainta tarkoittaa tiedon kahta eri tasoa - esoteerinen ja eksoteerinen.

Kristinusko perustuu kahden tason tietoon. Kun kristityt menevät kirkkoon ja jumalanpalvelukseen, heille tarkoillaan eksoteerista tietoa. Tällä tasolla Jumalasta kerrotaan kaikenlaisia tarinoita, joiden joukossa on muun muassa Jumalan kolmiyhteinen olemus,  Jeesuksen syntyminen neitsyestä, Jeesuksen kuolema ristilläJeesuksen nouseminen kuolleista ja monia muita ikivanhoihin myytteihin perustuvia uudelleenkierrätettyjä konsepteja, uskomuksia ja käsitteitä. Tavallisille kritityille ei tietenkään kerrota näiden konseptien alkuperää, vaan tarinat myydään ikään kuin kristinuskon synnyttäminä tarinoina. Vai opetettiinko rippikoulussa esimerkiksi, että Jeesuksen nimi tulee muinaisirlantilaisesta auringonjumalasta Esus, joka tunnettiin myös nimillä Esa, Esu, Jesu, Iesa, Hesu ja Hesus?

Vain pienellä valtaapitävällä piirillä on avain esoteeriseen tietoon. Tuohon tietoon käsiksi pääsevät tietävät, että kristinusko on ikivanha druidismin sävyttämä Aurinko-kultti, jonka juuret menevät muinaiseen Egyptiin ja Aton-jumalan palvontaan. Sama harvalukuinen "Eliitti" tietää myös, että kaikki monoteistisen uskonnot, vapaamuurarit, ritarikunnat ja monet esoteeriset salaisjärjestöt ovat osa tuota samaa kulttia.

Vapaamuurariguru Albert Pike kirjoitti Morals and Dogma -teoksessaan näin:
"Masonry, like all the Religions, all the Mysteries, Hermeticism and Alchemy, conceals its secrets from all except the Adepts and Sages, or the Elect, and uses false explanations and misinterpretations of its symbols to mislead those who deserve only to be misled; to conceal the Truth, which it calls Light, from them, and to draw them away from it. -- The Teachers, even of Christianity, are, in general, the most ignorant of the true meaning of that which they teach. There is no book of which so little is known as the Bible. To most who read it, it is as incomprehensible as the Sohar. So Masonry jealously conceals its secrets, and intentionally leads conceited interpreters astray."


"Minulla on avain! (Ja teillä ei.)" 


Kirkon käyttämän avainsymboliikan historiallinen alkuperä liittyy todennäköisesti roomalaiseen jumalaan Janus, jolla oli avain ja kahdet kasvot. Avain liittyi hänen rooliinsa ovien ja porttien jumalana. Hänellä oli valta päättää "mitkä ovet avautuivat ja mitkä pysyivät kiinni".


Janus ja avain

Sarjassa Borgias paavi käytti naamiaisissa Janus-naamiota


Avainsymboliikasta löytyy mielenkiintoinen suomalainen esimerkki. Suomessa erittäin yleisen Abloy-avaimen muoto on kaikille suomalaisille tuttu. Tuossa muodossa on melko paljon yhdennäköisyyttä vapaamuurarien logoon.

Samaa Abloy-avainta on käytetty Mikaelin kirkon alttaritaulussa Kontulassa.
Avain Mikaelin kirkon alttaritaulussa1 kommentti: