torstai 23. huhtikuuta 2015

Eduskuntatalo


Päivitetty 2.1. 2022.


Nyt kun uusi eduskunta on valittu, on sopiva hetki tarkastella Eduskuntatalosta löytyvää symboliikkaa.


Eduskuntatalo


Eduskuntataloa kutsutaan usein termillä Arkadianmäki. Pelkästään tämä termi viittaa jo vapaamuurareihin. Vapaamuurarit ovat tämän päivän "arkadialaisia" - tai ainakin sellaisina he itseään pitävät.

Eduskuntatalo on julkisivun pylväikköineen antiikin ajan temppeliä muistuttava rakennus. Usein tämänkaltaiset rakennukset ovatkin eräänlaisia Aurinko-kultin "temppeleitä", joissa "suoritetaan rituaaleja". Eduskuntatalo on tällaisesta temppelistä hyvä esimerkki.

Julkisivusta löytyy runsaasti tyypillistä Aton-kultin aurinkosymboliikkaa auringonsäteiden muodossa.


Auringonsäteet

Pylväiden yläpuolella olevat ikkunat ovat aurinkoristejä.


Aurinkoristit ikkunoissa


Lehteriyleisön sisäänkäyntiaukko ei ole ihan tavanomainen oviaukko. Muoto on kuin suoraan Egyptiläisistä temppeleistä.


Lehteriyleisön sisäänkäynti - kiekko suoraan kulkuaukon yläpuolella

Bab el Amara Gate, Karnak - aurinkokiekko suoraan aukon yläpuolella


Sisätilojen koristeissa näkyy aurinkoja.


Auringot kaiteessa


Lattiamosaiikin musta aurinko on tuttu jesuiittojen logosta.


Lattiamosaiikki


Eduskuntatalon istuntosalissa on Wäinö Aaltosen viisi veistosta, jotka muodostavat veistossarjan Työ ja tulevaisuus. Sarjassa on neljä miespatsasta ja keskellä yksi nainen pienen lapsen kanssa. Helsinki on täynnä tarot-aiheisia patsaita, joten ei varmaan mikään ihme, että näidenkin patsaiden symboliikan teemana on tarot.


Istuntosali ja Työ ja tulevaisuus


Jos on lukenut tämän sivuston aiempia tekstejä, keskimmäisen patsaan esoteerinen taso on helppo tunnistaa. Nainen ja pieni lapsi on ikivanha kuvamotiivi, jota tarotissa edustaa kortti Aurinko. Ei mitenkään yllättävä valinta atonistien "temppelille". (Jos teema ei ole tuttu, suosittelen lukemaan kirjoitukset Äitiyden ilo, Thalia ja Pegasos ja Äidinrakkaus.)


Tulevaisuus

Aurinko


Keskellä Aurinko ja ympärillä neljä muuta patsasta?

Ympärillä olevat patsaat ovat hyvin pelkistettyjä mieshahmoja, joissa on melko vähän yksityiskohtia ja symbolista tarttumapintaa. Yhteys tarotiin ilmeneekin parhaiten näiden veistosten nimistä. Neljä miespatsasta edustavat tarotin pienen arkanan maita: miekkoja, sauvoja, maljoja ja lantteja.

Raivaaja edustaa tarotin sauvoja (tuli). Yksi sauvoihin liitetyistä teemoista on raskas työ. Sauvat edustavat maana feodaaliyhteiskunnan maanviljelijäluokkaa. Patsaan vasemman käden asento on sama kuin keihäänheittäjällä, joka on valmistautumassa suoritukseensa. Tarotin pieni arkana on peräisin muinaisirlantilaisesta jumaltarustosta. Sauvat edustavat Lughin keihästä.


Raivaaja

Keihäänheittäjän lähtoasento ja keskittynyt ilme


Henkinen työ edustaa tarotin miekkoja (ilma). Miekkojen teemoihin kuuluu ajatukset ja mielen toiminta. Elementti ilma edustaa "näkymätöntä maailmaa", kuten esimerkiksi "ajatusten maailmaa". Patsaan hahmossa on jonkun verran samaa kehonkieltä kuin veistoksessa Kullervo puhuu miekalleen.


Henkinen työ

Kullervo puhuu miekalleen


Usko edustaa tarotin maljoja (vesi). Maljojen teemoihin kuuluu henkisyys ja uskonnollisuus. Maljat edustavat maana mm. feodaaliajan pappisluokkaa. Jokaisessa jumalanpalveluksessa on rituaali, jossa pappi siunaa maljan ennen ehtoollista. Patsaan mieshahmon sormien asento on sama kuin tarotin ison arkanan Ylipappi (Hierofantti).


Usko

Ylipappi / Hierofantti


Sadonkorjaaja edustaa tarotin lantteja (maa). Lanttien teemoihin kuuluu vauraus ja maallinen rikkaus. Maallista mammonaa edustavat viljalyhteet, runsaudensarvi ja sadonkorjuu. Patsaan hahmon kädet muodostavat "kiekkomaisen" asennon.


Sadonkorjaaja


Keskellä aurinko ja ympärillä neljä elementtiä edustaa yhdistelmänä aurinkoristiä. Astrologisen eläinratakiekon päälle voi piirtää mihin kohtaan tahansa ristin, joka muodostuu neljästä elementistä.


Aurinkoristi

Eläinrata


Istuntosalin patsaiden lisäksi symboliikkaa voi löytää myös salin pohjakaavasta. Jos katsoo salia katonrajasta, voi nähdä auringon ja auringonsäteet. Toisaalta sali muistuttaa jossain määrin myös silmää, joka toistuu usein vapaamuurarisymboliikassa.


Istuntosali katonrajasta


Nimimerkki TR vinkkasi Eduskuntatalon virtuaaliesittelystä otetusta kuvasta, jossa toisin päin käännettynä istuntosali näyttää huomattavasti enemmän vapaamuurarien silmältä. Kuvasta näkee myös hyvin, miten salin ulkopuolella kiertää vapaamuurarisymboliikasta tuttu ruutulattia. Kaiken kruunaa ruutulattiakaaren päissä näkyvät viisikulmiot. Niissä on molemmissa kolme sisäkkäistä viisikulmiota (musta,valkoinen,musta), eli 555. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Stubb ja 5-5-5.

Päivitys 2.1. 2022: Mainittakoon vielä sekin, että salissa on 33 erillistä penkkiriviä. Luvun 33 symboliikasta enemmän kirjoituksessa Vapaamuurariprinssit - Princes of Masonry.

Lopuksi mielenkiintoinen viittaus alkemiaan: Jos rakennusta katsoo ilmasta, voi nähdä alkemian "squaring the circle" -teeman. Samaa symboliikkaa löytyy Valtiosalista.


"Squaring the circle"

Valtiosali


8 kommenttia:

 1. https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/s720x720/11175032_748026275314682_8986769995024782005_n.jpg?oh=2960167a6b3e27010e078802a3b4c2f3&oe=55CE5F94&__gda__=1441063282_c796d32f15ea94fcc9422a80062c5a9a

  Hahah. Sirkusteltta eduskuntatalon kohdalla 1908?

  VastaaPoista
 2. Jos Helsinki on täynnä tarot-aiheisia patsaita, entä muut kaupungit. Tukholma, Pietari, Berliini, Rooma jne? Onko tämä jotenkin poikkeuksellista 1800-luvun kehyksessä?

  Entä myöhemmin. Helsingissähän näköjään tämä symboliikka jatkuu edelleen täysin muuttumattomana ja vanhoja asemakaavan voimalinjoja tietoisesti noudattaen.

  Onko tämä yleinen tapa maailmalla? En tunne näitä asioita ollenkaan.

  Kun katsoo tarot-symboliikan johdonmukaisuutta Suomea hallinneen eliitin salakielessä (vapaamuurarit -> jesuiitat), voisiko ajatella että tämä ilmentää kolonnialistista hallintotapaa, tosin hyvin hienostunutta?

  Suomalaiselle väestöllehän tämä symboliikka on ollut täysin vierasta, eikä sitä ole meille opetettu missään.

  Jesiitat tietysti ovat liittyneen kolonnialismiin, esimerkiksi kiinan hovissa 1500 luvulta alkaen ja orjakauppiaina. Ja mitä muuta? Tämä olisi varmasti kiinnostava aihe hieman penkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä tarot-patsaita löytyy vähän joka puolelta.

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/09/fuente-del-genio-catalan.html

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/08/narrit-taiteessa-osa-9-columbus-monument.html

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/04/manhastar.html

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/04/desconsuelo.html

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/04/justitiabrunnen.html

   http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/04/sergelminnet.html

   Tarot ja astrologia, jotka ovat periaatteessa saman esoteerisen opin kaksi eri ilmentymää, ovat olleet läsnä "Eliitin" symboliikassa muodossa tai toisessa tuhansia vuosia.

   Kyse ei ole pelkästään jesuiitoista. Iso kuva on paljon isompi kuin vain jesuiitat. On syytä ymmärtää, että jesuiitat ovat vain yksi monista atonistien työkaluista. Merkittävä sellainen, mutta ei ainoa - eikä erityisen vanha. Jesuiitat eivät perustaneet vapaamurariliikettä (tai sen aiempia ilmentymiä) - ilmiötä täytyy katsoa laajemmasta näkökulmasta.

   Poista
 3. "Miksi ihmeessä naispatsas on väärinpäin? – Eduskunnan istuntosalin veistokset paljastetaan"

  https://demokraatti.fi/miksi-ihmeessa-naispatsas-on-vaarinpain-eduskunnan-istuntosalin-veistokset-paljastetaan/

  Johtuisikohan siitä, että pääosassa on aurinko - ei kuu.

  VastaaPoista
 4. Hei,
  tuossa olisi täysintosalin silmästä kuva:
  https://flic.kr/s/aHsmX9YGuq

  kuva otettu eduskuntatalon virtuaalikierroksesta:
  https://my.matterport.com/show/?m=GLaRYZVZ6dd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Noin päin käännettynä se kieltämättä näyttää paljon enemmän silmältä. Tuosta kuvasta näkee myös hienosti miten salin ulkopuolinen käytävä on ruutulattiaa.

   Lisätään kuva juttuun.

   Poista
  2. Päivitys: Lisätty maininta istuntosalin 33 erillisestä penkkirivistä.

   Poista