keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Esirippu


Päivitetty 31.5.2016.

Helsingin Kaisaniemessä, Kansallisteatterin takana, on Raimo Utriaisen vuonna 1972 valmistunut Ida Aalbergin muistomerkki Esirippu. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
Esirippu edustaa käännekohtaa suomalaisessa muistomerkkituotannossa, sillä se oli ensimmäisiä abstrakteja henkilömuistomerkkejä Sibeliusmonumentin ohella. Utriainen voitti ehdotuksellaan ensin yleisen kilpailun 1961 ja sen jälkeen kutsukilpailun 1962. Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen muistomerkistä järjestettiin kilpailu samoihin aikoihin. Sen voitti puolestaan kuvanveistäjä Eila Hiltunen niin ikään abtraktilla ehdotuksellaan.
Ida Aalberg (1857-1915) oli Suomalaisen teatterin suuri tähti ja aikanaan Pohjoismaiden parhaana pidetty näyttelijä. Punagraniittiselta jalustalta kohoava, 9 metrin korkeuteen kurottuva pronssinen muistomerkki paljastettiin 1972.
Utriaisen veistoksen visuaalinen lähtökohta on teatterin esiripun raskas mutta dynaaminen liike. Teoksen teho syntyy valon, tilan ja muodon vuorovaikutuksesta.

Esirippu


Eksoteerisella tasolla teoksen symboliikka viittaa tietenkin teatteriin. Esoteerisella tasolla kyse on jostain ihan muusta. Esiripun esoteerinen symboliikka viittaa yhteen historian kuuluisimpaan esirippuun - Salomonin temppelin esirippuun.

Salomonin temppeli ja siihen liittyvä symboliikka muodostaa vapaamuurarisymboliikan ytimen. Salomonin temppeli on jokaisen vapaamuuraritemppelin esikuva. Jos aihe ei ole tuttu, suosittelen lukemaan kirjoitukset Väinämöisen veneenveisto, Vapaat muurarit ja Daavid.


Vapaamuuraritemppeleissä on Salomonin temppelin ruutulattia. Ruutukuvio on hyvin yleinen kuvamotiivi "Eliitin" käyttämässä symboliikassa - erityisesti viihdeteollisuudessa.

Hiram Abiff vapaamuurarirituaalissa. Hiram oli Salomonin temppelin rakentanut arkkitehti ja vapaamuurarien suuri sankarihahmo.

Temppeliritarit olivat vapaamuurarien aiempi inkarnaatio. Ritarikunnan virallinen nimi oli The Poor Fellow-Soldiers of Christ and of the Temple of Solomon


Myyttisessä Salomonin temppelissä oli huone, jota kutsuttiin nimellä Kaikkeinpyhin (Holy of Holies). Tämä juutalaisen perinteen pyhä kammio oli erotettu muusta temppelistä esiripulla. Juutalaisen tradition mukaan Kaikkeinpyhimmässä säilytettiin Liiton Arkkia.

The Holy of Holies was covered by a veil, and no one was allowed to enter except the High Priest, and even he could only enter once a year on Yom Kippur (the day of atonement), to offer the blood of sacrifice and incense before the mercy seat. (Wikipedia)





Lue myös kirjoitus Israel.

Esirippu-patsaan yhteyttä vapaamuurareihin ja Salomonin temppeliin alleviivataan sen sijoituspaikalla. Patsaan vieressä on vesiallas, jonka muoto kertoo paljon.


Kaisaniemen puiston vesiallas satelliittikuvassa

Vesiallas kartalla


Eikö olisi ollut helpompaa tehdä nelikulmion muotoinen allas, jossa on 90 asteen kulmat? Sen sijaan rakennettiin allas, joka kapenee ylhäältä alas (pohjoisesta etelään) ja jonka yläreunan kulmat on "leikattu pois". Miksi näin?

Koska symboliikka.


Vapaamuurarisymboliikkaa: Royal Arch ja lakikivi



Allas esittää vapaamuurarisymboliikan Royal Archissa olevaa lakikiveä. Symboliikassa käytetään muutamaa eri versiota lakikiven muodolle, joista tunnistettavin on juuri Kaisaniemen vesialtaassa käytetty muoto.




Vapaamuurarisymboliikkaa: Royal Arch ja lakikivi

Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi
Vapaamuurarisymboliikkaa: lakikivi Royal Archin alla

Royal Arch ja lakikivi Morals and Dogman kannessa

George Washington Royal Archin ja lakikiven alla 


Lakikivi on Salomonin temppelin arkkitehdin Hiram Abiffin tunnus. Lakikivessä olevat kirjaimet HTWSSTKS tulevat lauseesta Hiram, The Widdow's Son, Sent To King Solomon. Hiram Abiff on vapaamuurarien aurinkosankari. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Väinämöisen veneenveisto.

Lakikivi ja Royal Arch -symboliikka tulee astrologiasta. Joissain Royal Arch -kuvissa kaareen on merkitty eläinradan merkit Oinaasta Neitsyeeseen (joissain versioissa Vaakaan). Kaari kuvaa vuoden valoisaa puoliskoa kevätpäiväntasauksesta syyspäiväntasaukseen, eli auringon "elinkaarta" keväästä syksyyn. Aurinko "syntyy" tai "nousee kuolleista" kevätpäiväntasauksessa ja "kuolee" tai "laskeutuu manalaan" syyspäiväntasauksessa. Aiheesta enemmän mm. kirjoituksessa E.A. Hagforsin muistomerkki.

Toisella tasolla vapaamuurarien kaarisymboli kuvaa egyptiläistä jumalatarta Nut. Tämä taivaan jumalatar kuvattiin Egyptissä maan (Geb-jumala) ylle kaareutuneena. Vapaamuurarisymboliikassa Nut-jumalatarta edustaa myös vapaamuurarilogon harppi. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Vapaat muurarit.


Nut kaareutuneena Gebin ylle


Lakikiven kohdalla, eli kaaren keskellä, aurinko on vuoden korkeimmassa kohdassaan. Tietyssä mielessä lakikivi onkin kesäpäivänseisauksen symboli.


Royal Arch ja eläinradan merkit


Suomalaisille tuttu esimerkki Royal Arch -symboliikasta löytyy Soneran vanhasta logosta.


"Son" + "era" =  "Auringon aika / aikakausi" (= auringon elinkaari päiväntasausten välillä)


Kaisaniemen puisto onkin melkoinen keskittymä vapaamuurarisymboliikalle. Altaan toisella puolella on vapaamuurari Fredrik Paciuksen rintakuvaobeliski. Tämän takana olevan kentän toisella puolella on Vapaamuurarin hauta. Läheltä löytyy myös veistos Kotkia.


Fredrik Pacius

Fredrik Pacius ja vapaamuurarien "käsi piilossa"

Vapaamuurarin hauta

Kotkia


Kuinka ollakaan, Esiripun vieressä oleva Kansallisteatteri on täynnä Royal Arch -symboliikkaa.








Jännä "sattuma" sekin, että Kampissa olevan Salomonkadun suunta kulkee suoraan kohti Kaisaniemen puiston allasta.


Salomonkatu



4 kommenttia:

  1. Rotchildin pankkiiri on rakennuttanut ja rahoittanut täysin antamiensa suunnitelmiensa mukaan Israelin korkeimmanoikeuden rakennuksen, joka sisältää runsaasti vapaamuurari symboliikkaa, onko kyseessä oleva rakennus sama kuin "Salomonin temppeli"?

    http://www.rense.com/general44/gikdeb.htm

    https://m.youtube.com/watch?v=AXdPkH2cQGY

    VastaaPoista
  2. Olen katsonut David Icken luentoja youtubesta ja sieltä saa paljon sellaista infoa, (mitä itse sitten jaksaa ja täytyy suodattaa) mikä liittyy myös Martti tähän sinun juttuun. Kaiken kaikkiaan tämä Antero V:n blogi on ollut minulle myös sellainen reippaasti yli vuoden kestänyt projekti, että ylipäänsä olen päässyt jyvälle asioista. Kiitos myös hänen laittamien linkkien. Michael Tsarion kertoo myös kiinnostavasti näistä asioista. Olen kuitenkin niin "mukavuudenhaluinen", että luen kuitenkin mielummin tätä Anteron suomen kielistä blogia, koska Antero kertoo asiat suomalaiseen tapaan hillitysti ja meidän mentaaliteettia kunnioittaen. Saako laittaa hymiön? :)

    VastaaPoista
  3. http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-4339282/The-incredible-U-shaped-New-York-skyscraper-unveiled.html

    VastaaPoista