torstai 4. joulukuuta 2014

Senaatintori - osa 4: Helsingin tuomiokirkko


Päivitetty 16.2.2019.

Osa 1
Osa 2
Osa 3





Senaatintorin pohjoispuolella komeilee Helsingin kenties kuuluisin ja tunnistettavin postikorttimaiseman kiintotähti: Helsingin Tuomiokirkko. Jos Senaatintori on täynnä esoteerista symboliikkaa, löytyyköhän sitä myös tästä kirkosta?

Edellisessä osassa mainittiin pienenä sivujuonteena all seeing eye -kohokuva, mutta se on vasta alkua.


Helsingin Tuomiokirkon all seeing eye


Tässä kirjoituksessa liikutaan "vaarallisella" alueella. Uskonnot ovat symboliikan tutkimisen näkökulmasta hyvin hankala aihe, koska se herättää niin suuria tunteita puolesta ja vastaan. Uskonnot ovat myös nimensä mukaisesti ihmisten uskomusjärjestelmän keskiössä, joten kognitiiviseen dissonanssiin törmääminen on enemmän kuin todennäköistä. Vaikka tarkoitukseni ei ole loukata ketään, moni loukkaantuu. Se ei kuitenkaan ole syy vaieta ja jättää asiaa käsittelemättä.

Palataan hieman ajassa taaksepäin luterilaisen kirkon syntyprosessiin. Koulussa meille opetetaan, että luterilaisuus syntyi teologian tohtori Martti Lutherin aloittamasta liikkeestä, jossa Kirkko haluttiin "puhdistaa" tietyistä epäpyhistä piirteistä, kuten anekaupasta. Meille kerrotaan tarina teeseistä Wittenbergin kirkon ovessa ja Lutherin teologisista näkemyseroista Vatikaanin kanssa. Tuolla tarinalla meidän annetaan ymmärtää, että Lutherin uudistukset olivan jonkinlaisen "hengellisen puhdistautumisen" lopputulos. Että "uskonpuhdistus" oli "hengen taisto maallisuutta vastaan".

Luther
Tuollaiseen tarinaan on luterilaisessa kulttuurissa kasvaneena miellyttävä uskoa. Kukapa ei haluaisi olla tarinassa puhtaan ja kirkasotsaisen sankarin puolella pahaa ja ahnetta Paavia vastaan? Voimme asettautua luterilaisina katolilaisten yläpuolelle ja pitää itseämme ja uskontoamme jotenkin "oikeampana" tai enemmän pyhänä. Se ruokkii egoamme - kollektiivisesti.

Valitettavasti tuo ylevä tarina hengellisestä puhdistautumisesta ei ole ihan koko totuus. Mitä meille ei kerrota koulussa on se, että todelliset motiivit Lutherin ja hänen tukijoiden taustalla olivat kaukana hengellisyydestä. "Uskonpuhdistuksen" taustalla oli hyvinkin maalliset syyt.

Lutherin toimintaa tuki ja rahoitti saksalaiset pankkiiri- ja kauppiassuvut. Heidän motiiveissaan oli päästä itri Paavin ja Vatikaanin taloudellisesta kontrollista. "Eliitin" sisäiset valtataistelut harvemmin ovat sitä miltä ne ulospäin näyttävät. Yleisen mielipiteen ohjaaminen "Eliitin" (tai "Eliitin" sisällä olevan ryhmän) haluamaan suuntaan ei ole mikään uusi ilmiö. Tähän tehtävään rikkaat saksalaissuvut palkkasivat Martti Lutherin, jonka tehtävänä oli kehittää teologinen kulissi Paavin taloudellisesta vallasta irtautumiseksi. Seuraukset olivat brutaalit: 1500-luvun alussa Herran nimeen tapettiin puolin ja toisin valtavat määrät ihmisiä. Tietenkään tätä veristä historiaa emme luterilaisina mielellämme muistele. Pyhän kirkon epäpyhistä vaiheista kirkkoisät harvemmin mainostavat.

Luther ja hänen tukijansa kuuluivat mystiseen ruusuristiläiseen veljeskuntaan. Ruusuristiläiset on samankaltainen "Eliitin" veljeskuntajärjestö kuin vapaamuurarit. Näiden kahden välinen ero on lähinnä semanttinen. Joissain maissa nämä kaksi ovat nivoutuneet niin yhteen, että ne ovat käytännössä sama asia. Voidaan puhua jälleen saman puun kahdesta vierekkäisestä oksasta, jotka ovat kasvaneet osittain yhteen.

Ruusuristiläisyyden juuret menevät Englantiin ja Tudor-hallitsijasukuun, joilla oli omat erimielisyytensä Paavin kanssa. Ruusuristiläisten ruusu tulee Tudor-suvun tunnuksena olleesta ruususta.


Ruusuristiläisyyden tunnus: risti ruusun keskellä

Tudor-ruusu


"Tuskinpa Luther ruusuristiläisiin kuului, tuo on pelkkää mustamaalaamista!"

Niinkö? Entäs tämä Lutherin sinetti?

Martti Lutherin sinetti: risti ruusun keskellä


Tai luterilaisten kirkkojen lasimaalaukset? Tai Luther-säätiön logo?


Ruusu ja risti lasimaalauksessa


Luther-säätiön logo: ruusu ja risti


Minkähän takia näiden symbolien merkityksiä ei opeteta rippikoulussa tai uskonnontunnilla? Luterilaisuuden ytimessä on symboli, jonka yhteydestä salaiseen veljeskuntaan tai Tudor-hallitsijasukuun ei kerrota mitään? Ei tietenkään - tämän tarinan yleinen tunteminen ei olisi Kirkon tai "Eliitin" etujen mukaista.

Ruusuristiläisyyden symboli löytyy myös Helsingin Tuomiokirkosta. Jos kirkkoa katsoo ilmasta, voi nähdä kirkon pohjakaavan muodostaman ristin, keskellä ison kupolin ja sen ympärillä neljä pienempää kupolia samaan tapaan kuin Suomen evankelilais-luterilaisen kirkon logoon on sijoitettu Tudor-ruusut. (Tämä logo ei muuten viittaa pelkästään ruusuristiläisyyteen. Keskellä oleva risti muistuttaa kovasti ritarikuntien käyttämää Maltanristiä. )




Suomen evankelilais-luterilaisen kirkon logo: Maltanristi ja neljä Tudor-ruusua


Kirkon ilmakuvasta voi tarkasti katsomalla nähdä myös yhteyden ruusuristiläisten Rose Croix -symboliin. Kiinnittäisin erityistä huomiota ison kupolin, neljän pienemmän kupolin ja kahdentoista katolla olevan apostolipatsaan sijoitteluun.


Rose Croix

Pelkistetty Rose Cross


(Sivujuonteena mainittakoon näistä apostolipatsaista, että niistä voi nähdä kristinuskon astroteologiset juuret. Mutta se tarina vaatii jo oman kirjoituksensa.)





Ulkosivun seinästä löytyy myös ruusuristiläisyyteen viittaava kolmio, jonka sisällä on Jumalan (Jehovah / Jahve) nimen heprealaiset kirjaimet Yod He Vau He (tai Yodh He Waw He). Tätä nimeä kutsutaan tetragrammatoniksi. Kolmion sisällä oleva tetragrammaton on vapaamuurarien ja ruusuristiläisten käyttämä symboli.

"According to the custom of the Jews, the sacred name Jehovah or Jah-ve, composed of the four letters yod, he, vau, he, which formed the Tetragrammaton, was never to be pronounced by the profane, who were obliged to substitute for it the word "Adonai. [eli Aton]" 
... The Jews further believed that the Tetragrammaton was possessed of unbounded powers. "He who pronounces it shakes heaven and earth and inspires the very angels with astonishment and terror." The Ineffable Name thus conferred miraculous gifts; it was engraved on the rod of Moses [eli Akhenaton] and enabled him to perform wonders
... This superstition was clearly a part of Rosicrucian tradition, for the symbol of the Tetragrammaton within a triangle, adopted by the masonic lodges, figures in Fludd's Cabalistic system." Nesta H. Webster (Secret Societies And Subversive Movements)

Tetragrammaton kolmion sisällä

Vapaamuurarisymboliikkaa: tetragrammaton kolmion sisällä


Sisällä olevan Mikael Agricolan patsaan käden asento näyttää myös tutulta.


Mikael Agricola ja "käsi piilossa"


Kirkon ulkopuolella on vielä yksi pieni yksityiskohta, joka kiinnittää symboliikasta kiinnostuneen huomion. Kirkon edustalla on kaksi pientä paviljonkia, joiden tikkaat näyttävät aika erikoisilta. Tällainen kalteva tikasmalli ei ole ihan se yleisin mahdollinen malli. Tässä vapaamuurarisymboliikkaa pursuavassa ympäristössä nämä viitannevat vapaamuurarien tunnettuun symboliin Jaakobin tikkaat (Jacob's ladder).


Kirkko ja paviljongit

Paviljonki ja Jaakobin tikkaat

Jaakobin tikkaat ja muita vapaamuurarisymboleja

12 kommenttia:

  1. Kaikille kutsuntaikäisille jaettiin 2014 oheinen kirjanen:
    http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/23e9328042a9ec74873bf700af335404/Varusmies2014.pdf?MOD=AJPERES

    Silloin tuli kaverin kanssa naureskeltua tuolle kansikuvalle - vaan eipä naurata enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkälaisesta kuvasta oli kyse? Linkki ei toimi enään.

      Poista
    2. http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/10/varusmies-2014.html

      Poista
    3. Kiitos, mitä mieltä olet muuten nykyisestä maailmatilanteesta? Esim Pohjois-Korean ja USAn välinen konflikti?

      Poista
  2. Oman kotitilan 1916 rakennetun päärakennuksen pääoven vieressä oli lapsuudessani valtava ehkä 12 metriä pitkä kalteva metallinen tikaspuu massiiviselle mansardi katolle. Ihmettelin aina nuorukaisena kuinka sellainen ruma ja ruosteinen tikas oli sijoitettu pääsisäänkäynnin viereen. nyt tiedän ja ymmärrän ettei se aina ole ollut ruosteinen vaan uutena todella kallis aikoinaan ja mahtava symboli omistajansa asemasta. Hävettää että olen ollut osallisena sen hävittämisessä vaarallisena, läpeensä ruostuneena tikkaana. En ole ymmärtänyt sen symbolista arvoa kuin vasta nyt.

    VastaaPoista
  3. Huomasitteko että Tuomiokirkon edessä on 4 historiallisestija muodoltaan täysin identtisiä uhrialttareita Israelin uhrialttareiden kanssa.
    Muoto ja koko.
    Aivan uskomatonta uskollisuudentunnustusta seemiläisille Bal Molok Jahve -uhrikulttuureille.

    VastaaPoista
  4. Arhi, olisiko linkata kuvaa? En ainakaan yllä olevista kuvista löytänyt noita uhrialttareita...

    VastaaPoista
  5. Päivitetty 16.2.2019. Lisätty maininta tetragrammatonista.

    VastaaPoista
  6. Salaisen tiedon temppeli keskellä Helsinkiä:

    https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006557516.html?utm_campaign=hs_tf&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=b94c0e125068d6e82a3a486d185e2c29

    VastaaPoista
  7. https://kummajuttu.fi/2021/04/helsingin-tuomiokirkko/

    VastaaPoista