sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Symbolit satelliittikuvissa - osa 1: Auringonsäteet

EDIT 15.12.2014 (lisätyt punaisella)

"Eliitin" käyttämän symboliikan fyysiset tasot vaihtelevat hyvin pienestä hyvin suureen. Erikoinen ilmiö on symboliikka, jonka voi nähdä vain ilmasta. Tästä aiheesta löytyy valtavasti tutkimusmateriaalis muilla sivustoilla, mutta ne keskittyvät yleensä akselille Washington DC - Lontoo - Pariisi - Rooma. Suomalaiset esimerkit ovat jääneet hyvin vähälle huomiolle, joten ehkäpä olisi aika nostaa niitä esiin.

Aloitan uuden kirjoitussarjan teemalla "symbolit satelliittikuvissa". Satelliittikuvien helppo saatavuus tämän päivän maailmassa on mahdollistanut näiden symbolien tutkimisen pienellä vaivalla.


Kuuluisa Pariisin eläinrata-risti. Keskellä Riemukaari.

Auringonsäteistä on tällä sivustolla useampikin kirjoitus. Jatketaan teeman käsittelyä uudesta näkökulmasta - konkreettisesti.  Jos aihe on lukijalle entuudestaan tuntematon, kehoitan lukemaan ainakin tämän kirjoituksen.

Auringonsäteitä löytyy nimenomaan arkkitehtuurista valtavia määriä. Ei tarvitse kuin kävellä silmät auki Helsingissä, niin voi nähdä julkisivuissa siellä täällä huomaamattomia viittauksia auringonsäteisiin. Yleensä emme kiinnitä niihin huomiota, koska ajattelemme niiden olevan "vain koristeita".

Julkisivut eivät ole ainoa taso, jolla voi nähdä auringonsäteitä. Rakennusten (tai julkisten paikkojen) arkkitehtuuri paljastaa auringonsäteitä yllättävän paljon, jos katsotaan kaupunkia ilmasta. Tässä esimerkkejä pääkaupunkiseudulta:


Eduskunnan lisärakennus (Pikkuparlamentti) ja auringonsäteet

Eduskuntatalo ja auringonsäteet

Finlandiatalo ja auringonsäteet

Kansalliskirjasto ja auringonsäteet

Asuntosaaätio ja auringonsäteet (Espoossa)

Scandic Simonkenttä ja auringonsäteet

Temppeliaukion kirkko ja auringonsäteet

Otaniemen Aalto-yliopisto ja auringonsäteet

Korkeasaari ja auringonsäteet

Korkeasaari ja auringonsäteet

Mustikkamaa ja auringonsäteet

Mäkelänrinteen uimahalli ja auringonsäteet

Meilahden sairaala-alue ja auringonsäteet

Ruoholahden Holiday Inn ja auringonsäteet

Johanneksen kirkko ja auringonsäteet

Entinen Nokian pääkonttori Keilaniemessä ja auringonsäteet x 2


Pääkaupunkiseutu ei tietenkään ole ainoa paikka, josta näitä esimerkkejä löytyy. Valitettavasti vain aika harvasta kaupungista on riittävän tarkkoja satelliittikuvia, joista voisi nähdä rakennusten yksityiskohdat riittävän tarkasti.

Aiheesta enemmän kiinnostuneille voin antaa vinkin: Katsokaapa Turun satelliittikuvia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti