sunnuntai 11. helmikuuta 2024

Synkronisiteetti ja trickster-arkkityyppiYllä oleva video on hyvin mielenkiintoinen näkemys aiheeseen synkronisiteetti. Tämä teema on kiinnostanut minua jo hyvin pitkään - eikä vähiten sen takia, että synkronisiteetit ovat olleet osa elämääni jo lapsesta saakka. 

Tätä blogia ei olisi olemassa ilman kokemiani synkronisiteettejä. Kun katson eläämääni taaksepäin, voin nähdä helposti, miten synkronisiteetit ovat aina ohjanneet minut oikeaan aikaan oikeaan paikkaan tekemään oikeita asioita. Tämä "uskomattomien sattumien" loputon sarja on tuonut minut siihen pisteeseen, jossa nyt olen, tekemään juuri sitä, mitä tällä hetkellä teen. EES:n kirjoittaminen on ollut jo kohta 10 vuotta mieletöntä synkronisiteettien sarjatulta. Kaikki vain tapahtuu itsestään kuin katselisi jotain elokuvaa.

Tuossa videossa mainitaan lyhyesti eläimiin liittyvät synkronisiteetit. Ehkäpä nyt on hyvä aika jakaa tähän ilmiöön liittyvä oma kokemukseni viime syksyltä, kun elämääni ilmestyi kettu. Tarinaan liittyy mielenkiintoista symboliikkaa. 

Asun alueella, jossa pyörii jonkin verran kettuja. Niitä voi nähdä vilaukselta aina välillä, mutta yleensä ne liikkuvat pimeällä. 24.9.2023 olin päiväsaikaan ulkona, kun yhtäkkiä täysin yllättäen luokseni löntysteli todella kaunis kettu, jolla oli turkki viimeisen päälle kunnossa. Hän tuli suoraan kohti ilman minkäänlaista pelkoa, pysähtyi muutaman metrin etäisyydelle, ja jäi tarkkailemaan minua uteliaana. Tämän jälkeen hän kiersi hitaasti minun ympäri koko ajan hyvin kiinnostuneena, samalla kun minä vain tuijotin häntä hölmistyneenä. Yksikään kettu ei ole koskaan aiemmin lähestynyt minua tuolla tavalla.

Sitten kettu näki reppuni, jonka olin aiemmin laskenut vähän kauemmaksi maahan. Tiedän kokemuksesta millaisia varkaita ketut voivat olla, joten ketun lähestyessä reppuani otin muutaman nopean juoksuaskeleen reppua kohti, ja huusin: "Älä älä! Minä tiedän millainen kleptomaani sinä olet!" Kettu hieman säikähti tätä ärähdystäni, pysähtyi, totesi repun varastamisen mahdottomaksi, ja löntysteli pois. 

Kohtaamisemme oli hyvin lyhyt - ehkä noin minuutin. Mutta siihen liittyvä symbolinen taso alkoi kiehtoa minua. Symbolina kettu edustaa trickster-arkkityyppiä. 


https://en.wikipedia.org/wiki/Trickster


Aloin miettiä, että mitähän tällaisen tricksterin kohtaaminen tarkoittaa. Päädyin pohtimaan parin kaverin kanssa, että taitaa Anterossa olla nykyään aika paljon tricksteriä, kun miettii millaisia kirjoituksia tähän blogiin aina välillä ilmestyy. Ehkä se kettukohtaaminen liittyi jotenkin tähän ilmiöön? 

Asia jäi pyörimään mieleeni, ja kahdeksan päivää myöhemmin (2.10.2023) syntyi uusi trickster-kirjoitus Rakas Kari Kanala. Julkaisemisen jälkeen naureskelin itsekseni omalle hölmölle trickster-pelleilylleni, ja lähdin ulos. Kas kummaa, noin puoli tuntia tuon kirjoituksen julkaisemisen jälkeen aiemmin tapaamani kettu tuli jälleen tervehtimään minua. Tällä kertaa kyseessä ei kuitenkaan ollut mikään pikavisiitti, vaan peräti puolen tunnin tapaaminen. 

Tuo puolituntinen oli yksi elämäni erikoisimmista kokemuksista. Sitä on hieman vaikea sanottaa. Kettu oli erittäin utelias ja rohkea, eikä pelännyt minua ollenkaan. Koko tuon puolituntisen aikana hän vain pyöri ympärilläni muutaman metrin päässä hirvittävän uteliaana, ja aivan selkeästi halusi leikkiä. Hän esimerkiksi meni maahan kyljelleen, ja raahasi itseään maata vasten minua kohti kuin koira, joka haluaisi leikkiä. Ääntelykin oli samanlaista. 

Niinpä me sitten leikimme. Heittelin hänelle käpyjä, joiden perään hän sai juosta. Jossain vaiheessa löysin pitkän kepin, jonka toista päätä juoksutin maata vasten, niin että kettu sai metsästää sitä. Välillä hän otti kepin päästä kiinni, ja leikki muuttui "köydenvedoksi". 

En tiedä miksi, mutta tuo kokemus oli jollain sielullisella tasolla todella voimakas. Se oli yksi elämäni hienoimmista kokemuksista, ja siinä oli jostain syystä jokin kummallinen pyhyyden tunne. Vähän kuin olisi saanut kokea jotain jumalallista. Puoli tuntia villieläimen kanssa on todella pitkä aika. Sitä ei ihan joka päivä koe. 

Kokemus oli niin voimakas, että seuraavat pari päivää olin aivan kuin jonkun ihmeellisen kettumanian pauloissa. Tuo tapaamani kettu oli lähes taukoamatta mielessäni. Tuntui kuin olisin saanut jonkun mentaalisen kettukuumeen, joka piti minua otteessaan. En ollut koskaan aiemmin kokenut mitään vastaavaa.

Muutama päivä myöhemmin sisäinen tricksterini pääsi oikein kunnolla vauhtiin, ja syntyi kirjoitus Venäjä on ihan kohta lyöty. Mielenkiintoinen ajoitus, varsinkin kun miettii, miten pahasti tuo kirjoitus lähti kettulaukalle. 


Narri


Tarotissa trickster-arkkityyppiä edustaa ison arkanan päähenkilö ja aurinkosankari Narri. Narrin matka, eli iso arkana, koostuu 22 kortista, ja ne muodostavat kronologisen tarinan. Se puolen tunnin kettukohtaaminen tapahtui 2.10.2023. Kas kummaa, tasan 22 päivää myöhemmin, eli 24.10.2023, kohtasin tuon saman ketun uudelleen.

Tällä kertaa minä kävelin ketun luo. Hän oli kaikessa rauhassa nukkumassa kuusen juurella, kun minä satuin paikalle. Hän heräsi, nousi venytellen ylös, ja tuli taas uteliaana tervehtimään minua muutaman metrin etäisyydelle. Tällä kertaa olin varustautunut, ja minulla oli taskussa sellaisia herkkuja, joita voi antaa ketulle. Näytti maistuvan.

Jälleen kerran ihmettelimme toisiamme noin puolen tunnin ajan. Välillä vähän leikittiin. Lähimmillään hän tuli alle metrin päähän. Taas tuntui siltä, kuin olisin saanut kokea jotain hyvin pyhää ja jumalallista. Viimeistään tuossa kohtaa tajusin, että olin menettänyt sydämeni tuolle uskomattoman kauniille luontokappaleelle, jonka tapasin jo kolmatta kertaa kuukauden sisään. Nimesin hänet Väinöksi - onhan kansallissankarissamme Väinämöisessä aika paljon tricksteriä.

Kolme kohtaamista 30 päivän sisään. Ensimmäisen ja toisen kohtaamisen välillä oli kahdeksan päivää. (8 on auringon luku. Ison arakanan 8. kortissa on villieläimen kesytystä.) Toisen ja kolmannen kohtaamisen välillä oli 22 päivää. (22 on Narrin matkan luku. Narri on aurinkosankari.) 

Lokakuun lopulla kelit alkoivat kylmetä niin paljon, että ulkona liikkumiseni vähitellen väheni. Kylmällä kelillä en oikein viihdy ulkona, joten emme ole Väinön kanssa tämän kolmannen kohtaamisen jälkeen tavanneet. Mutta jahka kevät taas tulee, alan jälleen ulkoilla lähimetsässämme säännöllisesti. Saa nähdä tapaammeko Väinön kanssa vielä uudelleen. Toivon hartaasti niin. 

"Nyt saat salaisuuteni. Se on hyvin yksinkertainen: Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä." - Kettu (kirjassa Pikku Prinssi)

17 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus. Kiitos!. Myös itsellä synkronisiteetti ollut vahvasti läsnä jo lapsesta saakka. Voimistunut viimeisen parin vuoden aikana tai sitten olen alkanut itse siihen kiinnittämään enemmän huomiota. Naurahdin ääneen tuolle Pikku Prinssi viittaukselle, koska olen ko. satua lukenut lapsille useasti lähiaikoina. Vanhemman lapsen kanssa käytiin pari päivää sitten keskustelua, että mitä Kettu tuolla sanomisellaan tarkoittaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos täältäkin, eläinten ja luonnon kanssa kohtaamiset ovat todella maagisia.
  Rankimmin kuitenkin iski tuo lainaus Pikku Prinssistä, tätä lukiessa juuri heränneenä Adamanmeren rannalla bungalovin muovituolissa istuessa 34asteen helteessä karvat nousee pystyyn ja iho viilenee, aivan selvä muistokupla puhkeaa jostain varhaisesta lapsuudesta kun äitini luki tuota tarinaa ja ymmärsin silloin täysin mitä kettu tarkoittaa,en aivoillani vaan sydämmelläni.

  VastaaPoista
 3. Tarkennetaan hieman termiä muistokupla, tämän kuplan puhjetessa maistoin hammastahnan rippeet haistoin äitini ihon ja miedon tupakkahengityksen omien unilelujen rauhoittavan tuoksun tunsin äitini käden silityksen kuulin oman tuhinani ja äitini äänen, eli koin käytännössä aikamiehenä hetken lapsuuttani niin kuin sen päähäni olin tallentanut.
  Yleensä tälläiset liittyvät johonkin negatiiviseen (trauma) ja niitä pitää hieman puristaa esiin kun on saanut kulmasta kiinni, positiiviset taasen iskevät kuin salama kirkkaalta taivaalta jonkun asian laukaisemina, tämä ei ollut ensimmäinen kerta ja toivottavasti ei viimeinenkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mito, kuinka paljon sinulla on kokemusta traumanpurusta primaalien avulla?

   Poista
  2. Omien traumojen purku on ollut nuorempana enemmän kehollista eli koko ruumis on reagoinut esille puskevaan muistokuplaan (primaali?) Vanhempana ei niinkään, lapset ja lastenlapset ovat olleet valtava aarrearkku omien kokemusten muistamiseen ja kykyyn eläytyä senhetkiseen minään, joten muistojen ja kokemusten perkaaminen tapahtuu valtavana aivomyrskynä korvien välissä.
   Uskon että ihminen on kokonaisuus ja enemmän kuin osiensa summa, ehkä sitä vanhemmiten on oppinut käsittelemään asioitaan (enimmäkseen) henkisellä puolella niin ruumis voi puuhailla omiaan😂

   Poista
  3. Avaan sen verran kuin kykenen ilmaisemaan "aivomyrskyä", saatan käpöillä koiran kanssa tai ajella hitaalla paatillani ja osa aivoista toimii pitäen äijän ja koiran tai paatin kurssissa, loppuosa syytää muistikuvia, menneitä aistihavaintoja,informaatiota, tunteita ja jotain muuta mihin kieli ei taivu, tuntuu kuin pään sisällä olisi valtava pyörremyrsky, mitään näistä ei saa kiinni eikä mihinkään pysty takertumaan on vain annettava homman pyöriä ja vähitellen,pala kerrallaan se jäsentyy ymmärrettävään muotoon, samaan aikaan saatan jutella niitä näitä vastaantulevan koirankusettajan tai veneen punkassa pötköttävän rouvan kanssa 😂 .
   Alussa se ei ollut näin helppoa, luulin oikeasti tulevani hulluksi, psykoosi kolkutteli ja ajoittain jopa jyskytti oven takana, kun tajusin että on turha laittaa vastaan ja ottaa mitä tuleman pitää alkoi helpottamaan.
   Positiiviset jutut menee huomattavasti suoremmin, kirkas ja selkeä muisto kaikkine tunteineen ja aisteineen lävähtää samantien koko tajuntaan.
   Hyvin harvoin näistä jutuista oikeassa maailmassa jutellessa törmää ihmisiin jotka tajuavat edes hiventä mistä toi horisee, onneksi sentään vaimo ja jälkikasvu ovat kartalla 😂.
   Tuntuu muutenkin että aivot toimivat jotenkin "kellotettuna", kaikki informaatio käsitellään,jäsennellään, laaditaan lukemattomia skenaarioita tulevista, rakennellaan lukemattomia polkuja menneisyydestä tämänhetkiseen ja tuleviin tapahtumiin, uusia innovaatioita ja niiden sovelluksia ja bisnesideoita putkahtaa mieleen päivittäin, kaiken tämän heitän "seulaan"ja sihtaan jalokiviä.
   Klassinen alisuorittaja siis, painan ruumiillista työtä vaikka wef tai joku muu yhtä kiero puulaaki saisi minusta kelpo työhevosen. On jotenkin karmivaa tajuta mitä tässä maailmassa on tekeillä ja osaksi ymmärtää myös miksi saatikka jollain tasolla jopa hyväksyä se, koska pahasti vaikuttaa siltä ettemme itse kykene muutokseen jotkut toiset tekevät sen puolestamme, se ei ole itseni kaltaisille ihmisille onni ja autuus ja tuskin meille on sijaa uudessa uljaassa maailmassa.

   Poista
 4. Väinössä on yksi hyvin tunnistettava piirre. Hänellä on valtavan paksu häntä. Siis aivan majesteettisen muhkea ja tuuhea häntä.

  Eilen illalla, muutama tunti tämän tekstin kirjoittamisen jälkeen, näin ikkunasta, kun paksuhäntäinen kettu on valkoisella hangella metsästyshommissa. Tämä oli ensimmäinen kettuhavainto tälle talvelle.

  VastaaPoista
 5. Prisoner kommentoi myös tätä aihetta:

  https://kummajuttu.fi/synkkaa-synkkaa-2/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellänikin oli viime syksyn aikana Anteron tapaan täysin poikkeuksellinen ja käsittämätön ajanjakso, jolloin tapahtui useita merkityksellisiä eläinkohtaamisia. Vaikka olenkin viime vuosina etsinyt aktiivisesti yhteyttä luonnon ja eläinten kanssa ja kokenut sen rikkauden ja syvyyden selkeästi kasvavan kohdallani, tuo oma 22 päivän ajanjakso oli niin erikoinen, että välillä kieltämättä mietin olenko siirtynyt elämään rinnakkaistodellisuutta, joka jostain syystä on Disneyn Bambi-elokuva.

   Anteron ja Prisonerin jakamaan videoon liittyen, eräs näistä kohtamisista on mielestäni hyvä esimerkki synkronisaatioiden monikerroksisuudesta ja henkilökohtaisesta koskettavuudesta.
   Tuon ajanjakson loppupuolella 12.10.23 näin iltakävelylläni pöllön. Kuusi päivää myöhemmin 18.10.23 'joku tuolla jossain' lataa youtubeen synkronisitettejä käsittelevän videon, jossa yksi esimerkki liittyy kävelyllä kohdattuun pöllöön. Lisäksi videon esimerkissä pöllö lentää aluksi kuvassa vasemmalta oikealle, juuri kuten 'oman' pöllöni näin. Tilanteeseen liittyi lisäksi eräs mystinen kokemus, jota en nyt ainakaan tällä kertaa yritä avata.
   Eräänä lisävahvistuksena synkronisiteettiketjusta videon pöllö-kohta alkaa 4:44 - luku, jota olen nähnyt viime aikoina lähes tauotta. Kun Antero 11.11.23 kyseli kokemuksia 11-ilmiöstä, muistan kuinka olin vähällä kirjoittaa, että näiden vuosien aikana kaikki tuplanumerot ovat tulleet tutuiksi, paitsi 44 - se on loistanut poissaolollaan. Vähän alkoi harmittaa, etten sitä sitten kuitenkin kirjoittanut, koska juuri tuosta 11.11.23 illasta eteenpäin nimenomaan 44 ja 4:44 on tullut vastaan toistuvasti ja joka puolelta.
   Samalla tuo 11:11 sekä vähintään kerran päivässä 55 ja 22 ovat mukana edelleen.

   Prisonerin artikkeli tuntuu lisäksi osuvan viime viikkojen pohdintaan, johon liittyy mm. unissani esiintyneet kaksi koiraa, joita olen arvellut niitä itselleni ajankohtaisen Tarot -kortin 18 koiraeläimiksi.
   Tuo Narri-kortin Kettu ja koira -oivallus nosti kuitenkin mieleeni kiintoisan kuvan ja kysymyksen: entäs jos nr 18 kortissa koiran oikealla puolella onkin sisäisen sutensa löytänyt Kettu? Onhan kaveruksilla tuossa vaiheessa jo melkoinen määrä manalan koettelemuksia ja sen tuomaa kasvutarinaa takana...?

   Eniveis, noin joulun tienoilla alkoi elämässäni synkemmän turbulenssin ajanjakso, josta olen jo ajatellut, etten olisi luultavasti edes selvinnyt ilman tuota voimaannuttavaa ja vahvistavaa luontokohtaamisten ajanjaksoa. Olen aiemminkin kokenut elämässäni, että ennen koettelemusta annetaan joku nostattava kokemus. Samalla kun on ollut aivan hirveää, on ollut myös hienoa hetkittäin nähdä oman sisäisen olon vahvistuneen ja tiettyjen ikuisuusahdistusten kadonneen. Arvelen, että tässä isona tekijänä on myös syksyllä kokemani primaalit.

   Poista
 6. Yksi asia, jota olen monesti miettinyt ja joka tuli taas mieleen tosta "sydämellä ymmärtämisestä".. Jos maapallolle tulisi joku ulkoavaruuden olio ja sen pitäisi ikäänkuin elekielellä tai symboleilla (esim. numeroilla) viitata sydämen sykkeeseen niin miten se sen tekisi? Vihje: https://youtu.be/SGKoUGWjIa0?si=jlmfrbcwAj5pXozI

  VastaaPoista
 7. Tämä oli mielenkiintoinen postaus. Vaikka ketut monesti halutaan liittää huijaamiseen, varasteluun ja pahaintekoon, niin olihan tuossa lopussa Pikku Prinssi -viittaus joka todistaa jotain muutakin. Kettuilun ei tarvitse olla negatiivista, se voi olla myös positiivista: rehellisyyttä itselleen ja muille auktoriteettien vääryyksistä, rohkeutta tehdä niinkuin on oikein ja nokkeluutta selviytymiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://eternalisedofficial.com/2022/09/16/the-psychology-of-the-trickster/

   Poista
 8. Dark side of the trickster.

  https://www.youtube.com/watch?v=qfFau3aZK_0

  Finnegan on iso tähti Youtubessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsellä on tällaisena voimaeläimenä Jänikset / Rusakot. Viime vuosi oli Vesi jäniksen vuosi. Näin tosi paljon jäniksiä kun pyöräilin päivät ulkona koko kevään ja kesän. Olen myös itse kiinalaisessa horoskoopissa jänis. Minulla oli alkuvuodesta mielessä valmiina minkälaisen levynkannen haluaisin uuteen jäniksen vuosi levyyni. Löysin aivan sattumalta kuvataiteilijan jolla oli juuri oman tyylistäni värimaailmaa teoksissaan ja monesti aiheena Jänis koska hänellä itsellä on lemmikkinä Belgian Jänis. Levynkansi on juuri sellainen kuin sen mielessäni näin! Oma elämäni myös vähän samanlaista taistelua yhteiskunnan kanssa kuin Vatasella Jäniksen vuosi kirjassa/Leffassa. Koirat eivät pidä minusta ja isän uusi koira yrittää vaan purra ja näykkiä. Kai ne tunnistavat saalis-eläimen? Minulla ei ole yhtään yang merkkiä horoskoopissa, kaikki on yin. Pitäisi olla enemmän yang tyyppiä että olisin koira-ihmisiä ja tulisin niiden kanssa toimeen. Elämässäni toistuu aina jostain pakeneminen.

   Poista
 9. "It pains me to make this statement, but the conspiracy theorists were right.

  Alex Jones Confesses His True Identity"

  https://twitter.com/RealAlexJones/status/1759684379494752707

  (video)

  Tricksterillä on monet kasvot.

  VastaaPoista
 10. Luin tämän tekstin tänään. Juuri sitä ennen olin lukenut uudesta testamentista, Luukkaan evankeliumista seuraavan kohdan, jossa huomioni erityisesti kiinnittyi hassuun ilmaisutapaan:

  13:31 Samalla hetkellä tuli hänen luoksensa muutamia fariseuksia, ja he sanoivat hänelle: "Lähde ja mene täältä pois, sillä Herodes tahtoo tappaa sinut"
  13:32 Niin hän sanoi heille: "Menkää ja sanokaa sille _ketulle_: 'Katso, minä ajan ulos riivaajia ja parannan sairaita tänään ja huomenna, ja kolmantena päivänä minä pääsen määräni päähän'.
  13:33 Kuitenkin minun pitää vaeltaman tänään ja huomenna ja ylihuomenna, sillä ei sovi, että profeetta saa surmansa muualla kuin Jerusalemissa.

  ______

  Huomattakoon myös jakeiden numerot. En tosiaan edes muistanut tätä kohtaa, enkä ollut kerennyt päästä vielä seuraavaan lukuun ennen tämän postauksesi lukemista.

  VastaaPoista
 11. Melkoinen trickster tämä O'Keefe. Gotta love it!

  BEHIND THE SCENES: Driving Home to NJ After Chasing an IRS Criminal Investigator in NYC

  https://www.youtube.com/watch?v=E_z0635-Xsw

  Edellinen osa:

  https://www.youtube.com/watch?v=i4HG8Z_Xa-o

  VastaaPoista