tiistai 10. helmikuuta 2015

Kilpimies


Tarot-aiheisten patsaiden pitkä lista saa jatkoa, kun tarkasteluun otetaan Sisäasiainministeriön sisäpihalta löytyvä Tapio Junnon teos Kilpimies. Helsingin kaupungin taidemuseo kertoo:
"Sisäasiainministeriön sisäpihalla sijaitseva veistos on ensimmäinen kolossaalinen versio Tapio Junnon useissa teoksissa käyttämästä pukuun sonnustautuneesta mieshahmosta. Realistisesti kuvatusta ihmishahmosta poikkeavat ekspressiiviset muodot viestittävät tuskaa ja kärsimystä. Veistoksen esittämä hahmo näyttää torjuvan kilvellään uhkaa, joka on hänen ulkopuolellaan. Kuitenkin vääristyneet muodot ja tuskainen ilme kertovat, ettei kilpi auta häntä suojautumaan pahoinvoinnilta, joka kumpuaa hänen sisimmästään.
Veistos on valmistunut 1982. Sen korkeus on 460 cm ja sen materiaali on pronssia."

Kilpimies


Jos patsaassa on keskeisessä roolissa pyöreä kiekkomainen osa, on erittäin todennäköistä, että sillä viitataan esoteerisella tasolla johonkin tarot-korttiin, joka edustaa lanttien maata.

Kilpimies on melko suoraviivainen ja moneen muuhun patsaaseen verrattuna ehkä vähän mielikuvitukseton kuvaus kortista Lanttien ässä. Kilpeä kannattelevan käden ja patsaan sisäpihalle sijoittamisen yhteys Lanttien ässän aidattuun pihaan ja kolikkoa kannattelevaan käteen on melko ilmeinen.


Lanttien ässä


Kilpimies muodostaa kartalla linjan kahden vapaamuurariaiheisen patsaan kanssa. Leo Mechelinin obeliski-rintakuva ja kahden kotkan veistos Kotkia (joka on osa toistakin linjaa) ovat suorassa linjassa Kilpimiehen kanssa.


Vasemmalta alkaen: Kotkia, Leo Mechelin ja Kilpimies

Kotkia: Kaksi kotkaa ja "murtunut pilari" - kaksi vapaamuurarisymbolia.

Walter Runebergin tekemä Leo Mechelinin rintakuva obeliskin päällä. 

Leo Mechelin ja vapaamuurarien "käsi piilossa".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti