sunnuntai 7. tammikuuta 2024

Panun talon vaakunakilpi


Tehdessäni kirjoitussarjaa Liisa Väisäsen kirjasta Symbolien Helsinki törmäsin sivulla 117 minulle uuteen vaakunakilpeen, joka löytyy helsinkiläisen Illuminatin pöllösymboliikkaa sisältävän Panun talon seinästä. Minua jäi häiritsemään, että mitä tämän vaakunakilven symbolinen kokonaisuus edustaa? Miten kaksi savupiippua, aurinko horisontissa, rataspyörä, caduceus, ankkuri ja vene liittyvät toisiinsa?

Meni vähän aikaa tajuta, että kyse on jälleen kerran vapaamuurareille rakkaasta tarot-symboliikasta. Eikä ihme, onhan Panun talon suunnitellut Georg Axel Wasastjerna, jonka sukuvaakunasta löytyy vapaamuurarien kaikennäkevä silmä. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Panun talo ja yhdeksän pöllöä.)


Panun talon vaakunakilpi Symbolien Helsinki -kirjan sivulla 117


Lamppu vihdoin syttyi, kun tajusin, että nuo kaksi savupiippua ovatkin torneja. Kaksi tornia, aurinko horisontissa ja vene löytyvät kaikki suoraan tarotin kortista Kuolema. Tornit ja aurinko horisontissa löytyvät kortin oikeasta reunasta ja vene vasemmasta. Veneen alla oleva joki edustaa kreikkalaismytlogian manalassa olevaa Styks-jokea. 


Kuolema


Kolme muuta symbolia - eli ankkuri, rataspyörä ja caduceus - liittyvät myös kortin teemaan. 

Ankkuri on kuolemasymboli, joka on erityisen suosittu merimiesten haudoilla. Symboliikka tulee kristillisestä mytologiasta ja Pyhän Klemensin tarinasta. Klemens koki marttyyrikuoleman, kun hänet sidottiin ankkuriin ja heitettiin mereen.


Klemensin marttyyrikuolema


Ankkuri vapaamuurarin haudassa


James Sherman kuoli hukkumalla, joten hänen hautakiveen laitettiin ankkuri


Vaakunakilvessä näkyvä rataspyörä on hyvin monitulkintainen symboli. Tässä se edustaa hyvin todennäköisesti syklisyyttä, jolla viitataan kortin teemaan. Tarotin Kuolema-kortti tunnetaan joissain pakoissa nimellä Rebirth tai Death-Rebirth. Nimeämisellä alleviivataan elämän ja kuoleman syklistä luonnetta. Kortti ei siis edusta pelkästään kuolemaa, vaan myös kuoleman jälkeen tulevaa uudelleensyntymää. 

Toisaalta tässä vaakunakilven kontekstissa rataspyörä saattaa edustaa myös aikaa. Löytyyhän tuollaisia rataspyöriä kellojen sisältä. Vapaamuurarisymboliikassa Isä Aika on tunnettu hahmo, joka on kuoleman henkilöitymä. Isä Ajan esikuvana on kreikkalaismytologian saturnusta edustava Kronos. Rataspyörässä voi nähdä myös saturnussymboliikka, koska usein rengasmaiset symbolit edustavat saturnusta.


Monissa vapaamuurarien kelloissa näkyy kellon koneisto ja rataspyöriä.
Vähän veikkaan, että vapaamuurarit näkevät veljeskuntansa kuin kellon
koneistona, jossa useat rataspyörät toimivat harmonisesti yhdessä.
Veli auttaa veljeä.


Vapaamuurarisymboliikkaa: Isä Aika (Father Time)


Vaakunakilven caduceukselle, eli Hermeen sauvalle, löytyy myös hyvin looginen selitys. Hermes on kreikkalaismytologian psykopompos, eli kuolleiden opas manalassa. 


https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykopompos


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti