keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Symbolien Helsinki - osa 9: Illuminati


Tämä on Liisa Väisäsen Symbolien Helsinki -kirjaa käsittelevän kirjoitussarjan yhdeksäs osa. Edelliset osat, jotka kannattaa lukea ensin (erityisesti ensimmäinen):

  1. Portinvartija Liisa Väisänen
  2. Harppi ja suorakulma
  3. Silmä
  4. Jachin & Boaz
  5. Hermes
  6. Pyramidi
  7. Kaksipäinen kotka
  8. Lakikivi


https://www.citylehti.fi/liisa-vaisasen-uutuuskirja-symbolien-helsinki-johdattaa-paakaupungin-historiallisten-rakennusten-salaisuuksiin/


Sivuilla 116, 117 ja 118 Väisänen esittelee Panun taloksi kutsutun Kruunuvuorenkatu 3:n. Rakennuksessa on erkkerin alapuolella yhdeksän pöllöä rivissä. Kuvatekstissä Väinen kertoo: "Erkkerin alapuolella olevat pöllöt ovat tiedon symboleita. Rakennuksen boliikka on hyvin optimistinen: se kertoo tiedosta, taidosta ja kehityksestä."


Sivu 118


Väisänen jättää mainitsematta, että pöllö on Illuminatin käyttämä tunnus. Asia kerrotaan jopa Wikipediassa. Illuminati otti pöllön tunnuksekseen, koska se on atonismia edustavan Minervan/Athenen symboli

Nämä Panun talon yhdeksän pöllöä edustavat Illuminatin astejärjestelmää, jossa on yhdeksän astetta: Novice, Minerval, Illuminatus Minor, Illuminates Major, Illuminates Diligent, Presbyter, Prince, Magus ja Rex. 

Talon toinen suunnittelija oli Georg Axel Wasastjerna, jonka sukuvaakunassa on vapaamuurarien ja Illuminatin (joka on vapaamuurariuden sisällä toimiva salaseura) symboliikasta tuttu kaikennäkevä silmä. Panun talosta enemmän kirjoituksessa Panun talo ja yhdeksän pöllöä


"On 1 May 1776 Weishaupt and four students formed the Perfectibilists, 
taking the Owl of Minerva as their symbol." - Wikipedia



Wasastjernan sukuvaakunan yläosassa on
vapaamuurarien kaikennäkevä silmä


Kun puhutaan Illuminatista, kaikki "Eliitin" palkkaamat propagandistit takertuvat joka kerta siihen samaan väitteeseen, että Illuminati olisi mukamas lakkautettu 1784. Väisänen esitti tämän väitteen Ylen Merkkien salat -ohjelmassa vuonna 2019. Tämä on lapsellisen hölmö valhe, joka on helppo kumota. 

Se on totta, että Illuminati julistettiin laittomaksi Baijerin vaaliruhtinaskunnassa vuonna 1784 - siis kahdeksan vuotta perustamisensa jälkeen. Mutta miten ihmeessä Baijerin viranomaiset voisivat lakkauttaa lukuisiin maihin levinneen kansainvälisen salaseuran? Millä ihmeen logiikalla Baijerin viranomaiset voisivat lakkauttaa Illuminatin Baijerin rajojen ulkopuolella? 

Vuonna 1784 Illuminatilla oli ollut perustamisensa jälkeen kahdeksan vuotta aikaa levittäytyä vapaamuurariveljeskunnan suojissa ympäri maailman kaikkialle, missä oli vapaamuurarilooseja. Tuossa ajassa looseja oli ehditty perustaa lukuisiin maihin ympäri maailman - jopa Suomeen.

Illuminati levisi Yhdysvaltiohin Benjamin Frankilin ja Thomas Jeffersonin kautta, kun nämä rekrytoitiin Illuminatiin heidän viettäessään aikaa ranskalaisten jakobiinien (Illuminati-seura) kanssa Pariisissa 1770- ja 1780-luvuilla. Vuonna 1785 Yhdysvalloissa oli 15 Illuminati-loosia.

"So the Illuminati's attitudes were taken back to America by the two ambassadors to France in the 1780s, Franklin (in 1785) and Jefferson (in 1789), hense the gift (in 1885-6) of the Statue of Liberty to the American people from the people of France to symbolize the revolutionary links between America and France. 

By 1785 there were 15 Illuminati lodges in the 13 colonies. The Columbian Lodge of the Order of the Illuminati was established in New York City and its members included Clinton Roosevelt, an ancestor of Franklin D. Roosevelt. A lodge in Virginia was identified with Thomas Jefferson. The Illuminati were now entrenched in America, and the men most responsible for bringing them there were Franklin, Jefferson and John Adams." - Nicholas Hagger (The Secret Founding of America)


Illuminatin leviämisen Yhdysvaltoihin vahvistaa vapaamuurari ja presidentti George Washington kirjeessä, jonka kuka tahansa voi lukea USA:n kongressin kirjaston viralliselta sivustolta. Kirje on vuodelta 1798 - siis 14 vuotta sen jälkeen, kun Illuminati oli mukamas lakkautettu. Silti nämä Liisa Väisäsen kaltaiset propagandistit edelleen häpeilemättömästi valehtelevat, että Illuminati lakkautettiin 1780-luvulla, ja että sitä ole ollut enää sen jälkeen olemassa. Tämä ei yksinkertaisesti ole totta. Illuminatia ei oikeasti koskaan lakkautettu - se meni vain "maan alle" sen saaman negatiivisen huomion takia. 

"It is not my intention to doubt that the doctrine of the Illuminati and the principles of Jacobinism had not spread in the United States. On the contrary, no one is more satisfied of this fact than I am." - George Washington


Vapaamuurari George Washington


Sivulla 52 puhutaan Walhalla-seurasta. Väisänen unohtaa sopivasti mainita, että kyseinen seura oli erittäin suurella todennäköisyydellä Illuminati-loosi. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Illuminati saapuu Suomeen.


Sivu 52


Kun Väisänen esittelee sivulla 153 Kansallismuseon seinässä olevan pöllön, hän vakuuttelee lukijoilleen, että tämä "siivet levällään oleva pöllö on kuvattu suojelun merkkinä". Vapaamuurareista ja Illuminatista ei mainita mitään.


Sivu 153


Sivulla 59 esitellään Kansallisteatterin pöllöjä. Tällä kertaa sentään mainitaan Minerva-jumala, mutta ei sitä, että Minerva oli Illuminatin suojelijajumalatar. Alkuperäisessä Illuminatin astejärjestelmässä oli vain kolme astetta: Novice, Minerval ja Illuminated Minerval

Samassa rakennuksessa on myös osassa neljä esitellyt vapaamuurarien Jachin & Boaz -pylväät. Vapaamuurareista tai Illuminatista ei kuitenkaan mainita mitään.


Sivu 59


Sivuilla 106 ja 107 Väisänen puhuu Lundqvistin talosta ja sen naispatsaista. Jälleen tarjoillaan eksoteerista höpöhöpöä: "Kuvanveistäjä Robert Stigell on tehnyt pronssiveistokset rakennuksen seinään. Allegoriset naishahmot esittävät metsästystä ja kehruuta. Ne kertovat kasvavasta kaupungista ja kulttuurin murroksesta ajassa, jolloin maaseutukulttuuri, jota edustaa metsästys, on siirtymässä kaupungin teolliseksi ja kauppakulttuuriksi, jota edustaa kehruu."

Todellisuudessa näiden naispatsaiden symboliikka viittaa egyptiläiseen Neith-jumalattareen, joka oli egyptiläinen esikuva kreikkalaiselle Athenelle ja roomalaiselle Minervalle. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Kehruu ja metsästys.


Sivu 106


Sivu 107


Sivulla 51 esitellään Fysiologian laitoksen pöllö. Vaikka samassa rakennuksessa on pyramidi- ja silmäsymboliikkaa, vapaamuurareista tai Illuminatista ei mainita mitään. 


Sivu 51


Sivulla 101 Väisänen esittelee Uuden ylioppilastalon pöllön. Hän mainitsee kyllä Minervan, mutta ei Illuminatia. 


Sivu 101


Sivulla 49 Väisänen puhuu Hakaniemen Pitkäsillan pöllökoristeista. Väisäsen mukaan nämä pöllöt ovat "kunnianosoitus rakentamisen taidolle"

Varmasti.

Illuminatin lisäksi mainitsematta jää, että pöllöjä on molemmilla puolilla siltaa 30 kappaletta. Luvun 30 numerologinen arvo on 3. Kaksi puolta - 3 ja 3. Luvun 33 symboliikasta enemmän kirjoituksessa Vapaamuurariprinssit.

  

Sivu 49


Sivulla 124 Väisänen esittelee Katajanokan Norman talon, jonka seinässä on pöllö. Taas vedetään selityksiä hatusta. Tällä kertaa pöllö viittaa "kansanperinteeseen" ja "ylijumaluuksiin liittyvään tietoon, taitoon ja pyhyyteen". Mysteeriksi jää, että millä perusteella. Mutta eihän Väisäsen tarvitse mitään perustella, koska hän on auktoriteetti. Suomessa se riittää, koska lähes koko kansa on niin auttamattoman auktoriteettiuskovaista, että mikä tahansa auktoriteetin kirjoittama hölynpöly menee läpi. 

Illuminatin lisäksi Väisänen jättää mainitsematta, että yksi Norman talon suunnittelijoista, Werner von Essen, suunnitteli RKL:n logon, jossa on vapaamuurarien harppi ja suorakulma ylösalaisin käännettynä.


Sivu 124


Von Essenin suunnittelemassa RKL:n logossa on vapaamuurarien
harppi ja suorakulma ylösalaisin käännettynä


Seuraava osa: Aurinko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti