lauantai 16. joulukuuta 2023

Emil Svensson ja vapaamuurarisymboliikka


Rakennusmestari Emil Svensson suunnitteli Helsingin Kansanvalistusseuran talon, joka valmistui 1912. Sisäänkäynnin yhteydessä on mielenkiintoista vapaamuurariaiheista symboliikkaa. Oven molemmin puolin on kaksi mieshahmoiksi tyyliteltyä pylvästä, joiden päissä on pallot. Ei ehkä heti tulisi ajatelleeksi, että kyseessä on vapaamuurarisymboliikasta tutut Jachin & Boaz -pylväät.


Kansanvalistusseuran talon sisäänkäynti


Vapaamuurarisymboliikkaa: Jachin & Boaz -pylväät


Ettei vain rakennusmestari Svensson ollut Rakennusmestarien Keskusliiton RKL:n jäsen? RKL:n logossa on vapaamuurarilogo ylösalaisin käännettynä.


RKL:n logo: harppi ja suorakulma


Svenssonin suunnittelemia taloja löytyy Helsingistä runsaasti. Svenssonilla oli mielenkiintoinen tapa ujuttaa vapaamuurarisymboliikkaa rakennusten julkisivuun. Alla on kuva Korkeavuorenkatu 31-33:sta, joka on Svenssonin käsialaa. Erkkerien yhteydessä nähdään vapaamuurarisymboliikasta tuttu ruutukuvio


Korkeavuorenkatu 31-33


Vapaamuurarisymboliikkaa: ruutulattia


Kuvassa näkyy myös Svenssonin tapa tehdä erkkereistä valtavia useamman kerroksen korkuisia pylväspareja. Näin saadan Jachin & Boaz -symboliikka hyvin näyttävästi koko julkisivuun.

Vastaavia erkkereistä tehtyjä pylväspareja löytyy hänen katalogistaan useita. Esimerkiksi Lapinlahdenkatu 19:ssä on Jachin & Boaz -symboliikkaa mukailevat "erkkeripylväät". Huomatkaa myös miten erkkerien yläosat on muotoiltu pallomaisiksi. Lisäksi Ylimmässä kerroksessa ja erkkereiden alla on taas vapaamuurarien ruutusymboliikkaa.


Lapinlahdenkatu 19


Itse asiassa nämä "erkkeripylväät" löytyvät pareina myös siitä Kansanvalistusseuran talosta - molemmilta sivuilta:


Kansanvalistusseuran talon molemmissa julkisivuissa
on kaksi "erkkeripylvästä" vierekkäin


Sama idea on myös Svenssonin suunnittelemissa taloissa osoitteissa Runeberginkatu 33 (nimi ja numero velvoittaa) ja Freesenkatu 5.


Runeberginkatu 33 ja "erkkeripylväät"


Freesenkatu 5 ja "erkkeripylväät"


Svenssonin suunnittelemassa Huvilakatu 7:ssä on mielenkiintoisesti erkkereistä muodostuvan pylväsparin lisäksi erkkerien sisällä olevat pylväsparit. Eli molempien "erkkeripylväiden" sisällä on vielä pienemmät pylväät, jotka jatkuvat myös useamman kerroksen läpi. Huipulla näemme pienempien pylväiden päät varustettuina palloilla. Välissä on jälleen vapaamuurarien ruutukuvio.


Huvilakatu 7


Kuin kaksi marjaa


Näitä vastaavia erkkereistä tehtyjä "pylväspareja" löytyy monista Helsingin taloista. Onko jokainen niistä vapaamuurarisymboliikkaa viljelevän suunnittelijan käsialaa? Ei välttämättä. Joskus erkkerit on vain erkkereitä. Mutta silloin kun suunnittelijan katalogista löytyy toistuvasti vapaamuurarisymboliikkaa, tällaiset pylväitä muistuttavat erkkeriparit viittaavat erittäin suurella todennäköisyydellä Jachin & Boaz -pylväisiin. Symboliikkaa tutkiessa on aina otettava konteksti huomioon. 

Mielenkiintoinen tosiasia: RKL:n julkaiseman Rakennustaito-julkaisun mukaan Svensson suunnitteli Helsinkiin 33 rakennusta. 

Svensson osasi ujuttaa rakennukseen myös vapaamuurarien silmäsymboliikkaa käyttämällä oculus-ikkunoita (pyöreä ikkuna) päätykolmion sisällä. 'Oculus' on latinaa, ja tarkoitaa suomeksi 'silmä'. Oculus päätykolmiossa = kaikennäkevä silmä.


Huvilakatu 3 ja oculus päätykolmiossa


Kalevankatu 3 ja oculus päätykolmiossa


Vapaamuurarisymboliikkaa: kaikennäkevä silmä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti