perjantai 22. joulukuuta 2023

Symbolien Helsinki - osa 5: Hermes


Tämä on Liisa Väisäsen Symbolien Helsinki -kirjaa käsittelevän kirjoitussarjan viides osa. Edelliset osat, jotka kannattaa lukea ensin (erityisesti ensimmäinen):

  1. Portinvartija Liisa Väisänen
  2. Harppi ja suorakulma
  3. Silmä
  4. Jachin & Boaz


https://www.citylehti.fi/liisa-vaisasen-uutuuskirja-symbolien-helsinki-johdattaa-paakaupungin-historiallisten-rakennusten-salaisuuksiin/


Kreikkalaismytologian Hermes, tai roomalaisittain Merkurius, on vapaamuurareille erittäin tärkeä hahmo. Vapaamuurarisymboliikassa hän on tietynlainen vapaamuurariuden henkilöitymä, koska häntä pidetään myyttisenä vapaamuurariuden perustajana. Aihetta on käsitelty enemmän kirjoituksessa Fazerin kukko.

"In all the old manuscript records which contain the Legend of the Craft, mention is made of Hermes as one of the founders of Freemasonry." (masonicdictionary.com)


Hermes/Merkurius


Vapaamuurarien Hermes-mytologiaan kuuluu olennaisesti myös Hermes Trismegistus, jota vapaamuurarit pitävät henkisenä esi-isänään.

"Hermes Trismegistus, "thrice-great Hermes," emerged from the amalgamation of the wisdom gods Hermes and Thoth and is one of the most enigmatic figures of intellectual history. Since antiquity, the legendary "wise Egyptian" has been considered the creator of several mystical and magical writings on such topics as alchemy, astrology, medicine, and the transcendence of God. Philosophers of the Renaissance celebrated Hermes Trismegistus as the founder of philosophy, Freemasons called him their forefather, and Enlightenment thinkers championed religious tolerance in his name. To this day, Hermes Trismegistus is one of the central figures of the occult—his name is synonymous with the esoteric." - Florian Ebeling (The Secret History of Hermes Trismegistus)


Hermes Trismegistus


Liisa Väisäsen kirjassa sivulla 62 on kuva, jossa on ilmeistä Hermes-symboliikkaa. Kappaleessa puhutaan Kruunuhaan Wilkmanin talosta, jonka erkkerissä on kukko, joka on yksi tunnetuista Hermeen symboleista. Kuvassa on kukon lisäksi aurinko horisontissa, millä alleviivataan, että kyse on Hermes/Merkurius-symboliikasta. Koska Merkurius on niin lähellä Aurinkoa, Merkuriuksen voi nähdä tähtitaivaalla vain juuri ennen auringonnousua tai heti auringonlaskun jälkeen. 

Liisa Väisänen aivan varmasti ymmärtää tämän symboliikan, mutta ei kerro siitä lukijoilleen mitään.  Hän ei myöskään mainitse mitään vapaamuurareista, joille tällainen symboliikka on erityisen tyypillistä. Sen sijaan hän satuilee jotain heräämisestä ja Suomen halusta itsenäistyä: "Keskeisenä kuvastona ovat kukot ja pienet kananpojat. Kukko on kuvattu nousevan auringon kanssa; molemmat viittaavat heräämiseen. Muistaessamme talon valmistumisajankohdan ja silloisen Suomen halun itsenäisyyteen ymmärrämme symboliikan poliittiseksi toiveeksi. Samoin vastasyntyneet kananpojat kertovat uudesta alusta ja kasvusta."


Sivu 62


Hermes ja kukko


Sama Hermes ja aurinko horisontissa -yhdistelmä tulee esiin sivulla 117, jossa esitellään Kuurunuvuorenkatu 3:n seinäkoriste. Kuvassa näkyy toinen hyvin tunnettu Hermes-symboli caduceus, eli Merkuriuksen sauva. Nyt Väisänen sentään mainitseen Merkuriuksen, mutta vapaamuurareista  tai Merkuriuksen yhteydestä auringon nousuun tai laskuun ei taaskaan puhuta mitään. 


Sivu 117


Sivulla 96 on jälleen ilmiselvää Hermes-symboliikkaa, mutta Hermeestä tai vapaamuurareista ei mainita mitään. Kuvassa on Helsingin Rautatieaseman siivekkäät pyörät, joista Väisänen tarjoilee symboliikan eksoteerisen tason: "Toistuva symboli rakennuksessa ja kellotornin katolla ovat siivekkäät pyörät, jotka kannattelevat maapalloa. Tämä symboloi nopeaa matkustamista, kansainvälistymistä ja modernia elämänmenoa."

Aivan kuin Väisänen ei symboliikan asiantuntijana muka tietäisi, että siivekkäät pyörät on tunnettu Hermes-symboli. 


Sivu 96


"A winged wheel is a symbol used historically on monuments by the Ancient Greeks and Romans and more recently as a heraldic charge. The symbol was associated with the Ancient Greek god Hermes and as a representation of the chariot (or velocipede) of Triptolemus." (Wikipedia)


Tuota kuvaa katsoessa herää yksi kysymys: Jos tällaiset siivekkäät pyörät "pitävät maapalloa otteessaan", eikö symboliikka silloin kerro, että "ne, joiden symboli Hermes on, pitävät maapalloa otteessaan"? Joku voisi väittää, että tuo olisi loogisempi selitys kuin Väisäsen tarjoilema "nopea matkustaminen, kansainvälistyminen ja moderni elämänmeno".

Sivulla 135 puhutaan Vanhasta kauppahallista ja sen obeliskista, jossa on Hermeen sauva. Väisänen puhuu Merkuriuksen lisäksi samassa yhteydessä vallasta ja mahdista, mutta ei vapaamuurareista: "Muutaman obeliskin kuviona on kaupankäynnin suojelija Merkuriuksen sauva kahden käärmeensä kanssa. Kekseliästä tässä on, että meren äärellä olevan kauppahallin sauvan päähän on lisätty atrain. Erityisesti 1600-luvulla tuli tavaksi tehdä pylväiden ja huonekalujen jalkoja kynnellisiksi tassuiksi. Tässä obeliskin alaosaa koristaa ensin meanderikuvio, joka viittaa hedelmällisyyteen. Se on jalkojen yläpuolella aivan obeliskin alareunassa. Meanderin alapuolella kuvio jakautuu kuin kahdeksi leijonan jalaksi. Näitä on käytetty vallan ja mahdin symbolina."


Sivu 135


Sivulla 107 esitellään Sunnin talon seinäkuva, jossa on Merkuriuksen caduceus runsaudensarvien kanssa. Kuvatekstissä Väisänen tarjoilee eksoteerisen selityksen sauvan käärmesymboliikalle: "Seinässä on kuva, joka sopii mitä parhaiten liiketilaan. Siinä on kuvattuna antikin jumala Merkuriuksen sauva, jonka ympärillä on kaksi käärmettä. Mytologian mukaan Merkurius näki kahden käärmeen tappelevan. Hän laittoi sauvan niiden väliin saadakseen rauhan aikaiseksi ja saikin."

Todellisuudessa caduceuksen symboliikka tulee muinaisesta Egyptistä. Kaksi käärmettä edustavat kahta jumalatarta Wadjet ja Nekhbet - "two ladies". Symboliikka on avattu tarkemmin kirjoituksessa Käärme ja sauva.


Sivu 107


Horuksen silmän ympärillä Wadjet (oikealla) ja Nekhbet (vasemmalla)


Sivulla 110 esitellään Sofiankatu 4:n seinäkoriste, jonka yhteydessä Väisänen kertoo sen merkitykseksi "niin maan päällä kuin taivaissa". Lause viittaa vapaamuurarisymboliikkaan kuuluvaan hermeettiseen aksioomaan "as above so below" ("niin ylhäällä kuin alhaallakin"). Kuitenkaan Hermeestä tai vapaamuurareista Väisänen ei mainitse mitään.


Sivu 110



Vapaamuurarisymboliikkaa: "as above so below"


Vapaamuurarisymboliikkaa: "as above so below"


Hermeettinen aksiooma näkyy myös tarotin Taikuri-kortissa.
Taikurin kädet osoittavat ylös ja alas - "as above so below".
Kortin hallitseva planeetta on Merkurius.


Seuraava osa: Pyramidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti