maanantai 25. joulukuuta 2023

Symbolien Helsinki - osa 6: Pyramidi


Tämä on Liisa Väisäsen Symbolien Helsinki -kirjaa käsittelevän kirjoitussarjan kuudes osa. Edelliset osat, jotka kannattaa lukea ensin (erityisesti ensimmäinen):

  1. Portinvartija Liisa Väisänen
  2. Harppi ja suorakulma
  3. Silmä
  4. Jachin & Boaz
  5. Hermes


https://www.citylehti.fi/liisa-vaisasen-uutuuskirja-symbolien-helsinki-johdattaa-paakaupungin-historiallisten-rakennusten-salaisuuksiin/


Yksi hyvin tunnetuista vapaamuurarisymboleista on USA:n dollarissa komeileva pyramidi kärkikolmiolla. Oikeastaan tämä symboli edustaa myös Illuminati-symboliikkaa. Onhan pyramidin juuressa vuosiluku 1776, eli Illuminatin perustamisvuosi. Luonnollisesti kaikki symboliikkapropagandistit aina tässä kohtaa väittävät, että vuosiluku viittaa USA:n itsenäistymisjulistuksen vuosilukuun. Se on symboliikan eksoteerinen taso, jonka tarkoitus on peittää symboliikan salattu esoteerinen taso.

Tässä pyramidisymbolissa näkyy hyvin se halveksunta ja ylimielisyys, jota Illuminati ja vapaamuurarien ylin johto tavallista kansaa kohtaan tuntevat. Kaikennäkevä silmä on irrallaan pyramidista. Toisin sanoen he, eli "valaistuneet" ja "paremmat ihmiset" (kaikennäkevä silmä), ovat muun kansan (pyramidin pohja) yläpuolella. 


USA:n dollari


Rakennustaiteessa tähän pyramidisymboliikkaan viitataan niin, että rakennukseen tehdään pyramidimainen katto-osa, jonka kärki on korotettu, niin että se on ikään kuin "irrallaan" alla olevasta pyramidista. Tällainen esimerkki löytyy Liisa Väisäsen kirjasta sivulta 22, kun hän esittelee Helsinginkatu 7:n rakennusta. Vapaamuurareista tai Illuminatista ei tietenkään puhuta mitään. Sen sijaan puhutaan jotain höpöhöpöä keskiaikaisen puolustuslinnoituksen vahtitornista: "Tämän talon tornimainen osa on kuin keskiaikaisen puolustuslinnoituksen vahtitorni. Tornimaisen osan kolme ylintä ikkunaa erottautuvat pyöreinä muista ikkunoista. Ne muistuttavat muotokieleltään keskiajan jousiaseiden ampuma-aukkoja."

Mainitsematta jää myös se, että nuo "jousiaseiden ampuma-aukot" ovat oculus-ikkunoita. 'Oculus' on suomeksi 'silmä'. Ilmeisesti Väisänen ei halunnut pyramidisymboliikan yhteydessä puhua mitään silmäsymboliikasta. Samalla aukeamalla esitellään myös saman rakennuksen aurinko horisontissa ja kaksi koristelaattaa, joissa on molemmissa kolme kerrosta (3+3). Sekä vapaamuurareilla että Illuminatilla oli alkuperäisessä järjestelmässään kolme astetta.


Sivu 22


Sivu 22


Sivulla 89 Väisänen esittelee Harjulan talon. Hän jättää kyseisen talon pyramidisymboliikan kokonaan lukijalta piiloon. Rakennuksen on suunnitellut rakennusmestari (RKL:n logossa on vapaamuurarilogo ylösalaisin) Heikki Kaartinen, jonka suunnittelemista taloista löytyy mm. vapaamuurarien ruutukuviosymboliikkaa


Sivu 89


Harjulan talon kaksi pyramidia "irtokärjillä"


Samaa pyramidisymboliikkaa löytyy myös Fysiologian laitoksen rakennuksesta, jonka Väisänen esittelee sivulla 51. Vaikka rakennuksessa on toinenkin tunnettu Illuminati-symboli pöllö, pyramidisymboliikasta, Illuminatista tai vapaamuurareista ei mainita mitään. 


Sivu 51


Irrallisen kärjen pyramidisymboliikkaa löytyy myös sivulta 33. (Tietenkin!) Ihantolan talon päätykolmiossa on oculus (silmä) ja maalaus, jossa on pyramidi irrallisella kärkikolmiolla. Tämänkin talon suunnitteli rakennusmestari: O. E. Koskinen

Vähemmän yllättävästi Väisänen jälleen kerran vaikenee vapaamuurareista ja Illuminatista, ja tarjoilee yleisölleen jotain liirumlaarumia matematiikasta ja geometriasta: "Pelkän päätykolmion nähdessään voisi rakennusta jopa erehtyä luulemaan kirkoksi ruusuikkunoineen. Symboleina toimivat geometriset muodot ympyrä ja kolmio. Paitsi ympyrä myös kolmio sen ympärillä on jaettu osiin. Se kertoo meille matematiikasta ja geometriasta, joita pidettiin tuolloinkin kaiken hyvän rakentamisen edellytyksenä."


Sivu 33


Helsingistä löytyy myös yksi hieno patsas, joka on muotoiltu pyramidiksi. Jostain syystä Väisänen ei halunnut esitellä kirjassaan Elias Lönnrotin patsasta, josta löytyy pyramidisymboliikan lisäksi myös huikean hienosti tehtyä tarot-symboliikkaa. (Katsokaa sivukuvaa ylösalaisin.) Tässäkin pyramidissa on pohja ja kärki "erillään". Lönnrot on itse siellä huipulla Väinämöisen kanssa. Tietenkin - olihan Elias Lönnrot vapaamuurari.


Lönnrotin patsas edestä


Lönnrotin patsas sivulta. Tarotin Paholainen tulee esiin,
kun kuvan kääntää ylösalaisin.


Elias Lönnrot ja vapaamuurarien "käsi piilossa"


Väisäseltä jää esittelemättä myös helsinkiläinen veistos Kihlaus, jossa on niin ikään pyramidisymboliikkaa. Huomatkaa miten tähänkin on saatu pyramidien kärjet "erilleen" pohjasta.


Kihlaus


Seuraava osa: Kaksipäinen kotka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti