torstai 4. kesäkuuta 2015

Astro-teologia - osa 18: Puuseppä


Raamatussa kerrotaan, että Jeesus oli puuseppä.

Miksi? Miksi juuri puuseppä kaikista mahdollisista ammateista?


Jeesus puuseppänä


Symboliikan taustalla on - jälleen kerran - useampi kuin yksi taso.

Taso 1 - Esus


Jeesus on Aton-kultin tuorein versio auringonjumalasta. (Jos aihe ei ole tuttu, suosittelen lukemaan kirjoitukset AuringonsäteetNeitsyestä syntynyt ja Kuolleista noussut.) Jeesuksen tarinassa yhdistyy monien vanhojen mytologioiden ja kulttien auringonjumalien piirteitä. Yksi näistä Jeesuksen "prototyypeistä" on muinaisirlantilainen auringonjumala Esus, joka tunnettiin myös nimellä Hesus. (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Pyhät puut.)

Ei tarvitse olla etymologian asiantuntija nähdäkseen nimien Jesus ja Esus välistä yhteyttä. Kuinka ollakaan, ne harvat kuvat, joita Esusista on jäljellä, kuvaavat hänet "kirves kädessä". Esus tunnettiin puuseppänä jo kauan ennen kristinuskoa.


Esus kirvesmiehenä


Taso 2 - Faaraot


Sana puuseppä, carpenter, tunnettiin egyptiläisessä kulttuurissa muodossa setepenre. Tämä oli yksi faaraoiden käyttämistä titteleistä.


Akhenaton - Setepenre


Taso 3 - Vapaamuurarit


Uuden Testamentin alkuperäisversioissa käytettiin kreikkalasta sanaa tekton, ja aramealaista sanaa naggara, jotka käännettiin muotoon puuseppä. Käännös ei ole kovin tarkka, koska sanojen alkuperäismerkitykset ovat mestarirakentaja ja muurari.
The Greek word 'tekton' and the underlying Aramaic word 'naggara' does not mean carpenter but more correctly translated "master builder or stone mason." (Jordan Maxwell)

Hepreankielinen sana naggar on myös käännetty muotoon puuseppä. Alkuperäinen merkitys oli kuitenkin "oppinut mies".


"Muurari" ja "oppinut mies" faaraoiden käyttämän sauvan kanssa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti