maanantai 15. kesäkuuta 2015

Astro-teologia - osa 20: Nasaret


Päivitetty 16.2.2018.

Kristillisessä mytologiassa kerrotaan, että Jeesus oli kotoisin galilealaisesta Nasaretin kaupungista. Tämä Raamatun kertomus on siitä erikoinen, että tuota kaupunkia ei tunnettu ensimmäisellä vuosisadalla yhdessäkään muussa lähteessä. Ei ole olemassa yhtään ainutta ensimmäisen vuosisadan historiallista lähdettä, jossa tuo kaupunki olisi mainittu. Ensimmäiset maininnat Nasaretista ovat vasta kolmannelta vuosisadalta. Nasaret-niminen kaupunki syntyi vasta paljon Raamatussa kerrotun Jeesuksen syntymän jälkeen.

Jos Nasaret ei ollut kaupunki, mitä tuo sana sitten tarkoittaa? Mihin sillä viitataan?

Yksi selitys asialle on juutalainen kultti / ryhmittymä, jota kutsuttiin nimellä nasarealaiset (Nazarenes). On mahdollista, että ensimmäisellä vuosisadalla on vaikuttanut joku kuuluisa nasarealaisen kultin opettaja tai hengellinen johtaja, "Nazarene", joka on ollut osaltaan historiallisen Jeesuksen esikuvana.

Termillä Nazarene on muuten yhteys astrologiaan, mikä ei ole kristinuskon astro-teologisen luonteen tuntien mikään yllätys. 


"In fact, the name for the Nazarene sect was derived from a surprising yet familiar source - it came from the Aramaic mazaroth מַזָּרוֹת or nazaroth נזָּרוֹת meaning 'zodiac'." - Ralph Ellis (The Grail Cypher)

Toinen vaihtoehto on, että Raamatun kirjoittajat ovat uutta Aton-kultin päivitettyä versiota - kristinuskoa - luodessaan itse kuuluneet tuohon nasarealaiseen kulttiin ja lyöneet Jeesuksen nimeen oman leimansa - Jeesus Nasaretilainen.

Nimellä on myös symbolinen taso, joka sisältää sanaleikin. Sanan nazareth etymologinen alkuperä on egyptiläisessä sanassa nazir, joka on suomeksi käännettynä "ruhtinas, joka on lähetetty".
Sillä lapsi on syntynyt meille,
poika on annettu meille.
Hän kantaa valtaa harteillaan,
hänen nimensä on
Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala,
Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.
(Jes. 9:5)

Lähes identtinen sana Nasir puolestaan tarkoitti tähteä Sirius. Jos Jeesus oli "Siriuksesta", ja Sirius oli Egyptissä Isis-jumalattaren pyhä tähti ("Isisin sielu"), mitäköhän Raamatun kirjoittajat tällä tarkoittivat?

Valtava mysteeri.


Isis ja Horus & Maria ja Jeesus


1 kommentti: