keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Potkuripoika


Tampereen Sisu-aukiolla sijaitsee Unto Hietasen vuonna 1961 valmistunut veistos Potkuripoika. Tampere.fi kertoo:
Graniittijalustalla seisova nuorimies kannattelee lentokoneen potkuria käsissään. Pojan katse on suuntautunut ylös taivaalle. Graniittijalustan oikealla puolella on Adolf Aarnon korkokuva ja vasemmalla puolella Aarnon Demoiselle-lentokonetta esittävä uurrettu kuva sekä sen alapuolella korkokirjaimilla teksti: "Adolf Aarno suoritti 20.4.1911 Tampereella Härmälänsaaren luona Suomen ensimmäisen moottorilentoyrityksen."
Kaupunginhallituksen asettama toimikunta tilasi veistoksen tamperelaiselta kuvanveistäjältä Unto Hietaselta. Patsas paljastettiin 20.4.1961, jolloin lentoyrityksestä oli kulunut 50 vuotta.

Veistos sai uuden sijoituspaikan Kalmarin alueen Sisu-aukiolla Ilmavoimien 90-vuotisjuhlavuoden tilaisuudessa, jota vietettiin 26.9.2008. Juhlapuheen tilaisuudessa piti kenraaliluutnantti Heikki Nikunen, kaupungin tervehdyksen toi apulaispormestari Tarja Jokinen.


Potkurpoika


Patsaan esoteerinen taso kuvaa tarotin korttia Sauvojen VII.


Sauvojen VII


Vertaamalla patsasta ja korttia voi nähdä mielenkiintoisen peilikuvamaisen eron. Kortissa miehen katse on alas - päinvastoin kuin patsaassa. Kortissa miehen vasen käsi on alhaalla ja oikea ylhäällä - päinvastoin kuin patsaassa. Kortissa miehen ote on rystyset yläpuolella - päinvastoin kuin patsaassa.

Nämä päinvastaisuudet kuvaavat tarotin maailmassa "käänteisyyttä". Korttina Sauvojen VII edustaa teemoja puolensa pitäminen, päättäväinen toiminta, rohkeus ja voima. Käänteisenä kortti edustaa teemoja epävarmuus, haavoittuvaisuus, väsymys ja luovuttaminen.

Ja sijoituspaikkana on Sisu-aukio? Erikoista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti