Automerkit ja niiden logot ovat erittäin hyvin suuren yleisön tiedossa. On monia kaikkien tuntemia logoja, joita näemme joka päivä. Kuinka moni tulee miettineeksi, mitä nämä symbolit tarkoittavat?
Tarkastelussa Nissanin, Mazdan ja Opelin logot.
Nissanin logo on tyylipuhdas "aurinko horisontissa" -symboli.
Egyptissä tämä tunnettiin merkkinä akhet, "horisontti". Aton-kultin kontekstissa tämä symboli viittaa mm. Faarao Akhenatonin perustamaan pääkaupunkiin Akhet-Aten, "Atonin horisontti". Aiheesta enemmän kirjoituksessa Ilmatar ja sotka.
Akhet - aurinko horisontissa |
Logossa aurinko on "puolitettu". Puolet on horisontin yläpuolella, puolet alapuolella. Puolet on "valon puolella", puolet on "pimeän puolella". Tämä viittaa päiväntasaukseen, jolloin päivä ja yö ovat yhtä pitkiä. Symboliikassa tällä viitataan usein kevätpäiväntasaukseen, jolloin "Aurinko nousee manalasta" - vuoden "pimeältä puoliskolta".
Hetki, jolloin Aurinko on keväällä tarkalleen kohtisuorassa Maahan nähden, on nimeltään Kevättasauspiste. Tuota pistettä kutsutaan myös nimellä Aries-piste, eli Oinas-piste. Aurinko siirtyy Oinaan merkkiin kevätpäiväntasauksena.
Nimi Nissan viittaa myös Oinaan merkkiin. Sana on hepreaa ja tarkoittaa "vuoden ensimmäinen kuukausi". Heprealaisessa kalenterissa vuoden ensimmäinen kuukausi alkoi kevätpäiväntasauksen jälkeen Oinaan merkissä. Oinas on atonisteille merkityksellinen, koska Aton-kultti syntyi Oinaan aikakaudella.
Toisaalta Oinas-symboliikan käyttäminen kertoo jotain atonistien ajatusmaailmasta. Oinasta hallitsee planeetta Mars, joka tunnettiin Roomassa sodan jumalana. Mars-jumala oli kopio kreikkalaisesta Ares-jumalasta. (Ares = Aries = Oinas)
Ares |
Oinas-viittauksia voi nähdä "Eliitin" symboliikassa monessa yhteydessä. Yksi tunnettu esimerkki tästä on Skull and Bones -logossa näkyvä luku 322.
Skull and Bones -logo |
Samaa Oinas-symboliikkaa löytyy Mazdan logosta. Mazdan logo kuvaa Oinaan sarvia.
Nimi Mazda viittaa aurinkoon. Zarathustralaisuudessa, yhdessä atonismin haarassa, auringonjumalan nimi oli Ahura Mazda.
Ahura Mazda |
Joissain tapauksissa "puolitettu aurinko" voi viitata myös syyspäiväntasaukseen, jolloin aurinko "kuolee". (Aiheesta enemmän kirjoituksessa Johannes Kastaja.) Tämä teema löytyy Opelin logosta.
Logossa horisonttiviiva on muotoiltu salamaksi. Tällä viitataan ukkosenjumala Thoriin, joka "paukutti vasaraansa", kun taivaalla salamoi. Vapaamuurarit käyttävät vasaraa kolmannen asteen vihkimysrituaalissa, jossa vihittävä käy läpi rituaalisen kuoleman. Aiheesta enemmän kirjoituksessa Väinämöisen veneenveisto.
Syyspäiväntasauksena Aurinko siirtyy Vaa'an merkkiin. Vaaka tulee egyptiläisestä jumalattaresta Maat.
Vaaka - aurinko horisontissa |
Maatin vaakaa käytettiin ihmisen kuoltua "sydämen punnituksessa". |
Opelin logosta löytyy myös viittaus Saturnukseen ja kreikkalaisen mytologian "titaanien taisteluun", jossa Zeuksen johtama jumalten sukupolvi kävi taisteluun vanhempia jumalia vastaan.
Nimen alussa on "OP", joka viittaa tässä kontekstissa latinankieliseen sanaan oppositus, "vastustaja". Astrologiassa Saturnus tunnetaan "vastustajana".
Nimi päättyy kirjaimiin "EL", joka oli vanhan Saturnus-jumalan nimi. El-jumala tunnettiin kreikkalaisessa kulttuurissa Kronoksena, joka oli Zeuksen isä ja jumalten kuningas. Kronos syöstiin vallasta "titaanien taistelussa" Zeuksen toimesta. Aseenaan Zeus käytti Opelin logostakin löytyvää salamaa.
Jupiter / Zeus ja salamat |
Muistui juuri mieleen aika, jolloin Opel Calibraa valmistettiin vielä Suomessa. Calibra = Ca (circa) Libra (vaaka).
VastaaPoista