Olen omien kokemusteni kautta joutunut toteamaan, että suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän tarjoama apu mielenterveyden hoitoon on todella heikkolaatuista. Tämän asian suhteen koko järjestelmä vaikuttaa olevan täysi vitsi. Suurin osa mielenterveysongelmista johtuu lapsuuden traumatisoivista tapahtumista. On käsittämätöntä, miten huonosti tästä traumapohjaisesta oireilusta kärsivät saavat apua, kun he lähtevät sitä terveydenhuollosta etsimään. Voin valaista asiaa omien kokemusteni kautta.
Minä kasvoin perheessä, joka oli kaikkea muuta kuin turvallinen. Perheessä oli kaksi kusipäistä vanhempaa, jotka tekivät lastensa elämästä täyttä helvettiä. Jokainen siinä talossa elävä lapsi joutui elämään koko lapsuutensa pelossa. Jokaista perheen lasta kohdeltiin kodin suljettujen seinien sisällä kammottavan huonolla tavalla. Kodin ulkopuolella siitä ei tiennyt kukaan, koska vanhempien ylläpitämä kulissi onnellisesta ydinperheestä ja "rakastavista" vanhemmista oli niin taitavasti tehty. Kulissiin kuului muun muassa se, että perheen isä oli lasten kasvattamisen ammattilainen, joka oli töissä lastenkodissa. Eihän sellainen isä voisi mitenkään kohdella lapsiaan huonosti!
Todellisuus kulissin takana oli jotain aivan muuta. Perheen jokainen lapsi traumatisoitui vakavasti. Jokainen siinä perheessä kasvanut on joutunut kärsimään mielenterveydellisistä ongelmista koko elämänsä. Tuon oireilun syitä ei vain haluta nähdä. Hyvä esimerkki tästä oli se, kun siskoni yritti noin kolmekymppisenä itsemurhaa. Kukaan perheessä ei halunnut pohtia lapsuuden olosuhteiden vaikutusta asiaan. Se oli tabu, josta ei saanut puhua.
Oma oireiluni alkoi jo lapsena, mutta minulla ei ollut lupaa näyttää sitä. Minun haluttiin olevan iloinen ja reipas lapsi, joten sellaista minä sitten näyttelin. Päiväkirjaan minä kirjoitin alle kymmenvuotiaana pahasta olosta ja itsemurha-ajatuksista, mutta päiväkirjan ulkopuolella jouduin näyttelemään valeminää, joka oli kiltti, kohtelias ja iloinen lapsi. Mikä kammottava ristiriita.
Selvisin peruskoulusta ja lukiosta olosuhteisiin nähden hyvin. Lukion jälkeinen opiskeluaikakin meni vielä kohtalaisesti, koska olin oppinut tukahduttamaan pahaa oloani erilaisin keinoin. Sama taktiikka ei vain toiminut enää kovin pitkään siirryttyäni työelämään. Parissa vuodessa aloin olla niin loppu, että en ollut enää toimintakykyinen. Totesin, että nyt on pakko hakea apua, tai mistään ei tule mitään. Tästä alkoi erikoinen ja pitkä seikkailuni suomalaisen terveydenhuollon mielenterveyspotilaana.
Seuraavan reilun kymmenen vuoden aikana tapasin kymmeniä eri mielenterveystyön ammattilaisia, joille kerroin mielenterveydellisistä haasteistani. Heidän joukossaan oli psykiatreja ja muita lääkäreitä, psykologeja, psykiatrisia sairaanhoitajia ja terapeutteja. Vuosien ajan minua siirreltiin jatkuvasti luukulta toiselle, mutta yhdeltäkään luukulta en löytänyt sellaista ihmistä, joka olisi osannut tarjota minulle paranemiseen johtavaa apua.
Suomessa mielenterveysongelmia "hoidetaan" pääsääntöisesti pillereillä. Näin toimitaan, koska se on Käypä hoito -oppaan suositus, jota lääkärit noudattavat kuuliaisesti - siitäkin huolimatta, että kukaan ei ole koskaan parantunut mielenterveysongelmista pillereillä. Lääkärit kyllä tietävät, että pillerien popsiminen ei paranna ketään, mutta he eivät siitä juurikaan välitä. He vain tekevät hyväpalkkaista työtään ohjeistuksen mukaan.
Lääkärit kirjoittavat mielialalääkereseptejä sadoille tuhansille suomalaisille, lääkeyhtiöt tekevät valtavia voittoja, eikä kukaan parane. Tämäkö on hyvin toimiva järjestelmä?
Minä söin mielialalääkkeitä lääkärin suosituksesta vuosikausia. En saanut niistä mitään apua. Lopulta totesin jatkuvan mielialalääkkeiden syömisen hyödyttömäksi, ja lopetin niiden käytön omalla päätöksellä. Kun sitten jossain vaiheessa olin taas psykiatrin vastaanotolla, lääkäri kysyi sen hetken lääkityksestäni. Kärsin siihen aikaan vakavista uniongelmista, ja kerroin syöväni nukahtamislääkkeitä. Psykiatri kuunteli ja kirjoitti uuden reseptin kyseisille lääkkeille. Sen jälkeen hän tiedusteli mielialalääkkeistä. Sanoin, että en syö enää. Lääkäri oli tästä selvästi harmissaan, ja suositteli mielialalääkityksen aloittamista. Selitin hänelle, että olen syönyt niitä monta vuotta, useampaa sorttia, eikä niistä ole ollut missään vaihessa mitään hyötyä. En näe hyödyttömien lääkkeiden syömisessä mitään järkeä.
Sitten tapahtui jotain hyvin erikoista. Tämä kyseinen lääkäri suuttui minulle, kiivastui, ja alkoi haukkua minua lääkevastaiseksi ihmiseksi - vähän samaan tapaan kuin nykyään ihmisiä haukutaan antivaksereiksi, jos he eivät halua ottaa kokeellisia geeniterapiainjektioita. Olin hetkeä aikaisemmin kertonut syöväni unilääkkeitä, ja hän kirjoitti minulle uuden reseptin, mutta nyt olinkin lääkärin mielestä lääkevastainen. Täysin sama logiikka kuin nykyään rokotteissa. Jos olet ottanut kaikki muut rokotteet, mutta et kokeellisia mRNA-piikkejä, olet rokotteita vastustava paha antivakseri, jolle pitää suuttua.
Tämä kohtaaminen kuvaa hyvin suomalaisen mielenterveydenhuollon tilaa. Lääkärin vastaanotolla potilas saa vastaansa robottimaisesti toimivan pillerikauppiaan, joka on ohjelmoitu toimimaan tavalla, jonka tarkoitus ei ole parantaa potilasta. Tarkoitus on vain maksimoida lääkkeiden myynti ja rikastuttaa lääkeyhtiöitä. Jos potilas ei pillereistä innostu, häntä aletaan painostaa erilaisin manipulatiivisin keinoin. "Sinä olet lääkevastainen! Sinä et halua ottaa vastaan apua!" (Suora lainaus psykiatrini sanoista.)
Toki lääkärit osaavat tarjota muunkinlaista "apua". Omien kokemusteni mukaan erityisesti psykiatrit ovat hyvin usein työntämässä potilaitaan kuntouttavaan työtoimintaan. Kysyin kerran yhdeltä tätä ehdottavalta psykiatrilta, että millä mekanismilla kuntouttava työtoiminta parantaa traumoista? Sain vastaukseksi vain tyhjän katseen.
Törmäsinpä vielä sellaiseenkin lääkärineropattiin, joka ehdotti mielenterveysongelmiini tällaista ratkaisua: "Oletko miettinyt, että sinähän voisit ryhtyä opiskelemaan?" Tämäkin lääkäri meni vähän hiljaiseksi, kun vastasin: "Minulta ei puutu ammattitutkintoa. Minulta puuttuu terveys."
Tällaisiin valopäihin meidän psykiatrisessa terveydenhuollossa törmää, kun pyörii järjestelmän rattaissa riittävän monta vuotta.
Sitten oli vielä ne kokemukset psykologien ja terapeuttien kanssa. He eivät kaupittele pillereitä, koska heillä ei (yleensä) ole siihen valtuuksia. Heidän kanssa lähinnä keskustellaan ja pohditaan asioita. Itse sain yhdeltä terapeutilta silloiseen elämäntilanteeseeni ihan hyvin sopivaa apua, mutta en sellaista apua, jolla olisi saatu työstettyä niitä lapsuusajan traumatisoivia kokemuksia, jotka olivat pahoinvointini juurisyy. Terapeutti oli oikein mukava ja empaattinen ihminen, mutta ei se minun oireiluani poistanut.
Tämä on se todellisuus, jonka terapiassa käyvät joutuvat kokemaan. He saattavat saada terapeutilta apua monenlaisiin ongelmiin, mutta sellaista apua he eivät saa, jonka avulla he voisivat parantua. Ihmiset saattavat käydä vuosikausia kalliissa terapiassa saamatta minkäänlaista konkreettista apua mielenterveysongelmien juurisyiden työstämiseen. Lopputuloksena on asiakkaan loputtomasti jatkuva oireilu ja terapeutin paksu lompakko.
Miksi meidän terveydenhuollon järjestelmä toimii mielenterveysongelmien kohdalla näin huonosti? Miksei kukaan saa paranemiseen johtavaa apua? Vastaus löytyy varmaankin siitä tosiasiasta, että käytännössä suomalaiset mielenterveystyön ammattilaiset eivät tiedä miten psyykkiset traumat syntyy, ja miten niistä voi parantua. Eivätkä he vaikuta olevan asiasta edes kiinnostuneita. Tietoa on ollut tarjolla jo kymmeniä vuosia, mutta siihen ei haluta tutustua. Parannettu potilas on menetetty asiakas. Hyvää bisnestä ei kannata pilata tarjoamalla lääkäreille ja terapeuteille tietoa, joka voisi johtaa potilaiden paranemiseen.
Ainoa tapa, jolla suomalaisille tarjottu psykiatria tai psykoterapia voi saada aikaiseksi jonkinasteista oireilun vähenemistä, on potilaan tunne-elämän tukahduttaminen tavalla tai toisella. Mutta se ei ole paranemista. Se on oikeastaan paranemisen vastakohta, koska tukahduttaminen estää traumojen purkamisen. Traumojen purkaminen vaatii tunteiden tuntemista, joten tunteiden tukahduttaminen vie potilaan paranemisen prosessia täysin väärään suuntaan.
Onneksi paranemiseen johtavaa apua on kuitenkin tarjolla. Tilanne ei ole niin lohduton kuin voisi luulla. Paranemisen työkaluista enemmän tulevissa osissa.
Seuraava osa: Kehopanssari
Sarjan aiemmat osat:
- Esipuhe
- Ego ei ole vihollisesi
- Valeminän vangit
- Anteeksianto ja vihan tukahduttaminen
- Vanhemmat ja kiitollisuudenvelka
- Huonon kohtelun ylisukupolvinen ketju
- Väkivalta traumatisoi lapsen
- Lapset eivät ole vanhempiensa vanhempia
- Totuus katkaisee pahuuden kierteen
- Riippuvuus ei ole rakkautta
- "Älä suututa isää!"
- Yliminä ja omatunto
- Hylkäämisellä pelottelu luo miellyttäjän
- Läheisriippuvuuden juurisyy
- Miellyttäjät ja narsistit
- Paholainen
- Narsisti pelkää nöyryytystä
- Miellyttäjän tarina #1
- Miellyttäjän tarina #2
- Arno Gruen ja pahuuden anatomia
Minulla on 2 ystävää, joilla on samanlaisia kokemuksia Suomalisesta mielenterveysjärjestelmästä: He kävivät psykiatrille ja saivat pillereitä, jotka irrottivat heitä omista tunteista. He söivät ne muutamia vuosia, kunnes he tajuisivat ettei pillereistä ole mitään apua, ne vaan siirtää ongelma eteenpäin ajassa. Sitten he molemmat tajuisivat että on syyttää kohdata ongelman nyt itse ja oppia käsittelemään omia tunteita ja oppia elää erillä tavalla. Heistä molemmista tuli sitten tunteikaita ihmisiä!
VastaaPoistaOmalta kohdaltani voisin sanoa että tärkeimmät oivalukset itseparanamismatkallani olivat: 1. Minun tulisi oppia käsittelemään tunteita itse spontaanisesti, siinä hetkessä. Ja jos siinä hetkessä se ei onnistunut, niin minun tulisi varataa aikaa omien tunteiden käsittelyyn myöhemmin. Tunteiden käsittely on tärkeä.
2. Minun tulisi oppia asettamaan rajoja itselleni ja muille. Sekä fyysisiä että emotionaalisia.
3. Minun tulisi lopettaa itsevalehtelu ja nähdä ihmiset niinkuin he ovat. Tuomittaa ihmisiä niiden tekojen, eikä puheiden perusteella. Jos joku sanoo mulle että hän tykkää minusta, mutta sitten lyö minua myöhemmin, niin hän ei selvästikään tykkää minusta...
Juuri näin. Suomessa varsinkin tunteiden tukahduttaminen (lääkkeet, päihteet, ylensyönti, tupakointi, jatkuva TV:n tuijottaminen yms.) on oikein kansantauti. Sen seurauksena psyykkinen pahoinvointi on ja pysyy.
PoistaParaneminen ei ole mahdollista ilman tuntemisen lisäämistä. Hienoa kuulla, että nämä ystäväsi löysivät oikean suunnan.
Nyt se on sanottu suoraan – Ahdistus on nykynuorten kansansairaus: ”Avuksi voi olla jo pieni kysymys”
VastaaPoistahttps://seura.fi/asiat/ajankohtaista/ahdistus-on-nykynuorten-kansansairaus/
Eikä yksikään psykiatri pysty tarjomaan heille apua, joka johtaisi paranemiseen.
Huolestuttava selvitys lääketutkimuksista – rahoittajat peukaloivat tuloksia
VastaaPoistahttps://www.stara.fi/2024/10/09/huolestuttava-selvitys-laaketutkimuksista-rahoittajat-peukaloivat-tuloksia/
Miten yllättävää.
"Jotkut saattavat parantua jopa oireettomiksi" – masennukseen apua stimulaatiohoidoilla?
VastaaPoistahttps://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jotkut-saattavat-parantua-jopa-oireettomiksi-masennukseen-apua-stimulaatiohoidoilla/9051056
Taas on keksitty uusi tapa tukahduttaa traumatunnetta. Ja tätä sitten kutsutaan "hoidoksi", ja annetaan ymmärtää, että sillä voisi parantua. Ei voi. Tunteiden tukahduttaminen ei ole paranemista. Sillä ei poisteta järjestelmään jumiin jäänyttä traumatunnetta.
Toki jos tuollainen hoitomuoto saa pysyvästi vahvistettua aivokuorta (uutisessa "otsalohkon etuosa"), niin se on tietenkin siinä mielessä hyvä asia, että esimerkiksi keskittymishäiriöistä kärsivät voivat saada siitä apua keskittymisongelmiin. Tai vastaavasti jotkut päihdeongelmaiset saattavat saada tuosta sellaista apua, mikä vähentää tarvetta päihteiden käytölle. Mutta se ei ole paranemista. Tavallaan aivokuoren vahvistaminen ilman primaalikohtauksia(*) on paranemisen kannalta haitallista, koska heikosta aivokuoresta on traumanpurussa se hyöty, että silloin tukahduttaminen toimii huonommin. Se helpottaa primaaleihin pääsemistä. Järkevämpi tapa vahvistaa aivokuorta on primaaliprosessi, jossa jokainen uusi primaalikohtaus edistää sekä paranemista että aivokuoren vahvistamista.
(*) https://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2024/07/pahan-juuret-osa-23-psyykkisista.html
Ihmisillä on niin paha olla, että valtakunnallinen Kriisipuhelin pystyy vastaamaan vain joka viidenteen soittoon – "Teidän avulla pysyn hengissä"
VastaaPoistahttps://www.mantsalanuutiset.fi/teemat/8065528
Maailman onnellisin kansa.
Sama koskee kroonisia sairauksia kuten krooninen väsymysoireyhtymä, fibromyalgia ja POTS. Lääkärit eivät ymmärrä näiden sairauksien päälle eivätkä ole kiinnostuneita ottamaan niistä selvää.
VastaaPoistaMinullekin on määrätty escitalopramia koska lääkärin mukaan olen masentunut. Suora lainaus lääkärin suusta "kun tuon lääkityksen aloittaa, niin yleensä se väsymysoireyhtymäkin siitä lähtee helpottamaan".
Jos tiedostamattomassa mielessä on paljon purkamattomia traumoja, se pakottaa järjestelmän käyttämään suuria määriä energiaa traumatunteiden tukahduttamiseen. Se on yksi mahdollinen syy krooniselle väsymykselle, mutta ei tietenkään ainoa. Masennuslääkkeiden tarkoitus on lisätä serotoniinitasoja, mikä edesauttaa tukahduttamista. Serotoniini on aivojen oma kipulääke samalla tavalla kuin dopamiini ja endorfiinit. Se on ihan mahdollista, että kun serotoniinitasot saadaan ylemmäs, järjestelmä voi käyttää traumatunteiden tukahduttamiseen vähemmän energiaa, mikä saattaa johtaa väsymyksen helpottamiseen. Mutta toki se on aina tapauskohtaista. Ei se varmastikaan kaikille toimi.
PoistaSiinä mielessä tuo lääkärisi ehdotus hoidoksi on tavallaan ihan ymmärrettävä. Se masennuslääkitys todellakin voi joissain tapauksissa vähentää väsymystä, vaikka ei olisikaan masentunut. Mutta se EI paranna ketään. Se EI hoida ongelman juurisyytä. Se on vain oireenhoitoa mallilla "roskat maton alle" ja jättää potilaan roikkumaan löyhään hirteen. Paranemisen kannalta se on enemmän haitallista, koska traumojen purkaminen vaatii tuntemisen lisäämistä. Masennuslääkkeet ja kaikki muut vastaavat tukahduttamista lisäävät asiat vain vaikeuttavat traumojen purkamista. (Aiheesta enemmän osassa 23.)
Siksi kaikki tukahduttamista lisäävä lääkitys on hyvin kyseenalainen tapa auttaa traumataakasta kärsiviä potilaita. Käytännössä tuollaisen lääkityksen määrääminen on ratkaisumallina täysin sama kuin alkoholistilla tai narkkarilla. Otetaan jotain ainetta joka helpottaa oloa mutta ei edesauta millään tavalla paranemista. Lopputuloksena on loputon riippuvuus, mikä on tietenkin juuri se mitä lääkeyhtiöt haluavat.
Tällaisten lääkärien ja huumediilereiden ero on lähinnä takin värissä.
Itse olen huomannut, että kehoni ilmoittaa melko tarkkaan muutamia tunteja ennen primaali/tunnepurkauksesta juuri erittäin voimakkaalla väsymisellä. Tyylillä että silmät meinaa painua kiinni väkisin keskellä päivää. Sitten tietyllä ajalla se tunne lähtee purkaantumaan. Vuosina 2020-2021 minulle iski todella pahat autoimmuunioireet, fibromyalgia ja krooninen aivosumu tyhjästä. Nämä oireet, mukaan lukien selittämätön väsymys lähtivät kuin taikaiskusta pois perusolemisesta kun tietoisuuteen vihdoin nousi pintaan mahdollinen päiväkodissa koettu seksuaalitrauma päiväkodin hoitajan toimesta. Tämä oli todella rankka kokemus, joka melkein hajotti mielen totaalisesti. Olin käyttänyt melkein 5 vuotta masennuslääkkeitä 2016-2021 kesäkuu ja ne eivät vieneet tätä alitajunnasta nousevaa moskaa mihinkään. Kehitin vain koko ajan pahempia komplekseja pakoilla tätä traumaa. Minulla oli varmaan kaikki mahdolliset seksuaalitrauman kokeneen ihmisen alitajuntaiset oireet/käytösmallit ihan lapsuudesta lähtien. Tämä trauma pääsi kunnolla nousemaan pintaan vasta kun olin alkanut pikkuhiljaa juuri 2020 alkaen vähentää lääkeannosta hitaasti, mutta kolikon kääntöpuolena aloin kärsiä "ilman mitään syytä" pahentuneista fyysisistä oireista. Luulin lääkevieroituksen aikana pohjasyyn olevan "allergisoituminen kaikelle" huonon suoliston takia, mutta oikeasti suoliston toiminta on voimakkaasti tunteiseen kytketty ja epäilen allergioiden olevan myös piilotettua pelkoa ja traumaenergiaa.
VastaaPoistaKiitos kun jaoit tuon. Se ei varmaankaan ollut ihan helppoa. Mutta olen ihan varma, että joku toinen saman kokenut hyötyy tuon lukemisesta. Siksi tuollaiset selviytymistarinat ovat erittäin tärkeitä. Niiden oireiden kanssa ei tarvitse elää loputtomiin.
PoistaUpeaa kuulla, että olet saanut primaaliprosessin liikkeelle. Saanko kysyä milloin se alkoi? Ja kuinka monta primaalia olet tähän mennessä saanut?
Tuo väsymys on täysin loogista. Kun traumatunne lähestyy tietoisuutta, järjestelmä joutuu käyttämään suuria määriä energiaa sen loitolla pitämiseen. Itsellä on lähes koko primaaliprosessin ajan ollut todella voimakasta väsymystä (johon kyllä vaikuttaa myös primaaleista toipuminen). Tosin minulla se lähestyvästä primaalista ilmoittava varoitussignaali tulee enemmän nousevan selittämättömän pahan olon kautta. Joka kerta kun huomaan sanovani pahan olon keskellä itselleni, että "nyt on muuten primaali tulossa", saan primaalikohtauksen muutaman päivän sisään. Ja aina täysin yllättäen.
Juuri pari päivää sitten se tuli ulos niin, että olin kaikessa rauhassa laittamassa ruokaa, ja kuuntelin samalla musiikkia. Sitten sieltä kuului ensimmäiset tahdit Niccolo Fabin kappaleesta "Una buena idea", ja jostain syystä järjestelmäni reagoi siihen niin, että ulos alkoi purkautua lohdutonta pienen lapsen itkua kesken riisin suolaamisen. En tiedä mihin se liittyi (todennäköisesti joku hylkäämistrauma tai vastaava), mutta eipä minun tarvitsekaan tietää. Riittää kuin vain antaa sen tunteen tulla.
Selittämättömään pahaan oloon liittyen tapahtui viime yönä aika erikoinen episodi. Heräsin joskus neljän aikoihin siihen että jostain nousi todella paha olo. Oli pakko juosta vessaan halaamaan varmuuden vuoksi pönttöä, kun tuntui että oksennus tulee ihan kohta ulos. Ei se lopulta tullut, mutta lähellä oli. Olo oli aivan järkyttävän hirveä, mutta ei siitä varsinaista primaalia syntynyt. Jäi vähän kynnykselle. Vähän veikkaan, että se pintaan tuleva traumatunne oli sillä hetkellä liian voimakas, enkä pystynyt ottamaan sitä vastaan. Mutta enpä ihmettelisi, jos se sieltä purskahtaa ulos lähipäivinä.
Tuo sinun tarina on sen takia hieno, että siinä näkyy se, miten omalla toiminalla voi vaikuttaa omaan paranemiseen. Meillä on kaikilla monenlaisia keinoja paeta ja tukahduttaa traumatunteita. Jos haluaa parantua, täytyy olla rohkeutta lähteä vähentämään tukahduttamista ylläpitäviä asioita. Sinun tapauksessa se oli tuo masennuslääkkeistä luopuminen. Se oli varmasti aika hirveää, kun oireilu ensin vain paheni ennen traumatunteen ulos tulemista. Mutta sen se paraneminen vaatii. Pitää mennä kohti sitä, mitä ei haluaisi tuntea. Se vaatii rohkeutta. Nostan siitä sinulle hattua.
Tuo ensimmäinen iso primaali, jossa tuo päiväkotiaikainen trauma laukesi oli vuoden 2021 marraskuussa. Sen jälkeen aloin saada samankaltaisia voimakkuuksiltaan vaihtelevia kohtauksia melkoisella tykityksellä. Tähän päivään saakka primaaleja on tullut milloin viikon, milloin kahden, toisinaan ehkä kuukauden välein. Sanoisin keskimääräisesti näiden kolmen vuoden aikana tahdin olevan 2 kertaa kuukaudessa tyypillisesti. Eli aikamoista tykitystä rehellisesti sanottuna.
PoistaJoskus niiden kohtausten aikana nousee jonkinlaisia visuaalisia mielikuvia, että mihin ajanjaksoon kyseinen tunne liittyy eli alan nähdä nähdä vaikkapa "fläsäreitä" entisistä kodeista, jossa olen asunut tai koulusta (jossa minua kiusattiin lapsena melko ankarasti useita vuosia) entisestä toksisesta parisuhteesta vuodelta 2018 tai vaikkapa juuri tuosta päiväkodista, josta minulle on jäänyt aika montakin tunnelukkoa, kuten vaikkapa kokemukset siitä, miten muut lapset kääntyvät kirjaimellisesti pois, koska eivät halua leikkiä kanssani, totaalinen yksinäisyys päiväkodin pihalla tai vaikkapa ne raivarit vessassa siltä minua mahdollisesti hyväksikäyttäneeltä päiväkodin tädiltä.
Tähän mennessä näitä primaaleja on kertynyt sen verran monta, että olen autuaasti tipahtanut laskuissa pois kärryiltä jo ajat sitten.
Joskus tulee jopa hämäriä mielikuvia kuin ne olisivat kokonaan eri aikakaudelta, ihan kuin toisesta inkarnaatiosta. Vähän niin kuin täälläkin blogissa joku on maininnut näkevänsä. Yksi mielenpainuvimmista flashbackeistä oli kokemus jostakin järjettömän kokoisesta tulvasta, joka olisi pyyhkinyt mantereita alleen. Muistan lukeneeni jostain noin viiden vuoden takaa, että Australian lähellä on alkuperäiskansoja, joiden keskuudessa on n. 10000 vuotta siirtynyt sukupolvelta toiselle kansantaru siitä, että koko maapalloa olisi koetellut raamatullinen tulva. Täälläkin on saattanut olla siitä puhetta. Yhdistin tämän mielikuvan siihen. Ennen tätä tunnepurkua olin ollut viikon sairaana kuumeessa tukkeisena. Olivat nämä nousseet mielikuvat todenperäisiä tai ei, niin erittäin mielenkiintoista, vaikkakin kipeää tekevä tämä matka on ollut.
Aika jännä. Itselläkin oli viime viikolla melkein koko ajan todella voimakasta nimenomaan fyysistä pahoinvointia ja ahdistusta todella voimakkaasti. Itselläni tämä viime viikon primaali jälleen kerran ilman kovin selkeitä visuaalisia havaintoja, tuntui jälleen kerran liittyvän johonkin seksuaalihaavaan. Alaselkäni ja lantioni olivat nimittäin tosi kipeät. Ja jälleen kerran alitajunnassa pyöri kokemukset, jossa joku poika kosketellut minua, kun olin taapero ja tämä päiväkodin täti. Ja samaan aikaan ilman kunnon selityksiä nousi epämääräisiä mielikuvia jostakin rankemmasta emotionaalisesta&fyysisestä&seksuaalisestä väkivallasta jonkun läheisen aikuisen tekemänä kuin sen olisi kokenut joku muu kuin minä, mutta olisin itse purkamassa tätä äärimmäisen raskasta ja nöyryyttävää vuosien tunnemyräkkää toisen puolesta. Todella outoa.
Kiitos kannustuksesta. Tuo vieroitus oli tosiaan kyllä aikamoista "helvetin porttien läpi menemistä". Vaikka yritinkin päästä eroon niistä hitaasti, niin siitä huolimatta keho alkoi pikkuhiljaa sanoa "itseään irti" tunteiden koko ajan tullessa lähemmäs pintaan. Hermosto varmaan ikään kuin meni kaikesta siitä pullotetusta tunteesta "tilttiin". Olin vain sitkeästi päättänyt, että minä en palaa enää pillereihin vaikka mikä tulisi. Olin päättänyt selvittää, mistä johtui, että tämän silloin 25-26 vuotiaan keho alkoi käyttäytyä kuin olisin 80-vuotias. Syy olikin samaan aikaan yksinkertaisempi, mutta samaan aikaan syvällisempi kuin olin osannut arvatakaan.
Noita tulvamyyttejä löytyy ihan joka puolelta maailmaa. Myös Kalevalassa on siihen viittaavia runoja. (Esimerkiksi Joukahaisen ampuma nuoli halkaisee maan ja tekee suuren hyökyaallon.) On päivänselvää, että ihmiskuntaa on joskus kohdannut yksi tai useampi suuri tulvakataklysmi. Niistä viimeisin (niin sanotussa Atlantis-myytissä) oli seurausta tuhovoimaisin asein käydystä sodasta. Myös tästä sodasta löytyy viitteitä lukuisten kansojen myyteistä ympäri maailmaa. Kalevalassakin puhutaan "muinaisesta sodasta, tasapäästä tappelosta" ja korkean teknologian aseista (siellä mainitaan mm. vesidrooni, joskin Lönnrot sensuroi sen pois kirja-Kalevalasta).
Poistahttps://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.com/2016/03/kalevala-osa-12-sammon-sirpaleet.html
Michael Tsarion on puhunut paljon siitä, miten noiden kokemusten jäljet ovat vieläkin koko ihmiskunnan psykosomaattisessa järjestelmässä epigeneettisenä traumana. Siinä mielessä täysin loogista, että primaaliprosessin yhteydessä nousee tuollaista tulvakuvastoa. Olemme kaikki perineet sen saman trauman.
En usko, että tuo sinun seksuaalitrauman työstäminen tapahtui niinkään toisen puolesta. Sinulla on/oli varmaankin jokin epigeneettinen trauma järjestelmässä, joka sitten tuli ulos samalla kun työstit omaa päiväkotikokemustasi. Vaikka se toinen kokemus ei olisikaan tapahtunut sinulle, se on kuitenkin "sinun trauma" siinä mielessä, että se on/oli siellä sinun järjestelmässä, eli osa sinua.
Traumojen vaikutus seksuaalisuuteen ei ole ihan pieni. Periaatteessa kaikki traumatisoituminen vaikuttaa haitallisesti seksuaalisuuteen, mutta totta kai seksuaalitraumat ovat siinä mielessä pahimpia. Miehillä ja naisilla ne vaikutukset ovat hieman erilaiset, mutta on siellä myös yhtäläisyyksiä.
Miehillä tyypillisiin traumaperäisiin seksuaalitoimintojen häiriöihin kuuluu impotenssi ja ennenaikainen siemensyöksy. Varsinkin tuosta jälkimmäisestä kärsii todella moni mies jossain vaiheessa elämäänsä. Myös neuroottinen överiksi mennyt aikuisviihteen katsominen johtuu traumatisoitumisesta. Pakottava tarve laueta monta kertaa päivässä liittyy siihen, että järjestelmä on traumojen takia jatkuvassa jännitystilassa, ja sitä jännittyneisyyttä on pakko purkaa jollain tavalla. Toki samaa ilmenee myös naisilla, mutta aikuisviihdebisneksen koosta ja tarjonnasta voisi päätellä, että ilmeisesti miehet tekevät tätä enemmän kuin naiset.
Naisilla tyypillisiin traumaperäisiin seksuaalitoimintojen häiriöihin kuuluu kyvyttömyys kiihottua, kostua, saada orgasmia tai ylipäätään tuntea mitään seksuaalista nautintoa. Vähän vaikea tuntea nautintoa, jos joutuu traumojen takia tukahduttamaan kaikkea tuntemista. Varsinkin kyvyttömyys saada orgasmi yhdynnässä on todella monen naisen ongelma. Se on vähän ikävää, koska yhdynnässä tapahtuva samanaikainen laukeaminen luo kumppanien välille hyvin syvällisen yhteyden ja tekee seksistä aivan erityisellä tavalla merkityksellistä.
(jatkuu...)
(... jatkoa)
PoistaYhteistä traumatisoituneille miehille ja naisille on mm. erilaiset perversiot. Niissä ei tietenkään sinänsä ole mitään pahaa (pois lukien lapsiin kohdistuvat perversiot), mutta jokainen varmasti ymmärtää, että jos ainoa tapa saada seksuaalista nautintoa on sitominen, alistaminen, kiveksille potkiminen tai pissakakkaleikit, jotain on mennyt seksuaalisessa kehityksessä pieleen.
Yhteistä miehille ja naisille on myös orgasmin voimakkuuteen liittyvät ongelmat. Traumatisoituminen tekee usein sitä, että orgasmin voimakkuus jää pienemmäksi mitä se voisi olla. Suurin osa tästä kärsivistä ei edes tajua sitä itse, koska jos kaikki elämässä koetut orgasmit ovat aina olleet pieniä, sitä ei voi tietää mitä on kokea kunnon voimakas orgasmi.
NH, oletko huomannut oman primaaliprosessisi aikana mitään positiivista muutosta liittyen seksuaalitoimintoihin? Tämä on hyvin intiimi kysymys, joten siihen ei tietenkään tarvitse vastata, jos se tuntuu epämiellyttävältä. Olisi kuitenkin hyvin kiinnostavaa kuulla, että onko tuollainen onnistunut seksuaalitrauman työstäminen muuttanut mitään? Voisi jotenkin kuvitella, että ainakin jossain vaiheessa siitä seuraa jokin positiivinen muutos.
Omasta puolestani voin kertoa, että minun primaaliprosessissa suurin seksuaalisuuteen liittyvä muutos on liittynyt nimenomaan tuohon orgasmin voimakkuuteen. Siinä voimakkuudessa on ihan merkittävän suuri ero aiempaan. Se on tietenkin ihan luonnollista, kun traumataakka kevenee ja tarve tuntemisen tukahduttamiselle vähenee. Kyllähän minä nuorempanakin pystyin orgastista nautintoa tuntemaan, mutta en minä silloin osannut edes kuvitella, miten suurta nautintoa orgasmista voi parhaimmillaan saada. Ja kuka tietää miten paljon se orgasmin voimakkuus tästä vielä kasvaa. Oma traumanpurkuprosessini on kuitenkin vielä kesken.
Tuossa on muuten monelle aika helvetin hyvä insentiivi lähteä purkamaan omaa traumataakkaa primaaliprosessilla. Se ei ole mikään pikkujuttu päästä eroon seksuaalitoimintojen häiriöistä ja päästä kokemaan parempaa seksuaalielämää.
Menemättä hirveän yksityiskohtaiseksi, itselläni tämä on ollut kipuilua niin sanotusti seksuaalisuuden polariteettien välillä. Ihan nuorena koin kaikenlaisen seksuaalisen todella ahdistavana ja oksettavana. Ristiriitaisesti kuitenkin samaan minulla ja eräällä läheisellä ystävälläni oli pienenä todella outoja leikkejä, jossa roolihahmojen kautta vitsailimme sellaisista asioista, mistä sen ikäisten ei pitäisi puhua. Tiedän näin myöhemmällä iällä, että myös tällä ystävälläni on seksuaalitraumoja, jotka oireilevat yhä aikuisuudessa. Olen ajatellut, että nämä leikit, jossa aikuisteemat tulivat esiin ovat olleet vahvasti traumojen "uudelleen näyttelemistä".
PoistaSitten yliopistovuosina vaihdoin toiseen polariteettiin eli minusta tulikin yhtäkkiä hyperseksuaalinen. Itselläni se oli nimenomaan filmien katsomista. Minulla on ollut ylipäätään hyvin vähän kunnon seurustelukumppaneita. Useimmat ihastumiset olleet yksipuolisia. Siinä vaiheessa, kun lääkevieroitus alkoi, addiktiokin pikku hiljaa hellitti. Olen ymmärtänyt, että tämä ääripäissä hyppelehtiminenkin on tyypillistä hyväksikäytetyillä ihmisillä.
Siinä vaiheessa kun koin tämän ensimmäisen suuren primaalin 2021 marraskuussa, tuntui jälleen kerran kaikki seksuaalinen todella vastenmieliseltä. Jonkin aikaa sen jälkeen oireena oli myös sitä, että minun oli vaikea viettää aikaa samassa tilassa, jossa oli lapsia. Tämä oli todella hankalaa asiakaspalvelutyössä, kaupassakäynneillä ja bussissa, johon tietenkin tuli lapsia aika ajoin. Aina kun kuulin lapsen äänen, tämä ikään kuin toi päiväkotitrauman tunnelatauksen pintaan. Alitajuntaani tuli ahdistavia intrusiivisia ajatuksia, jotka hokivat kaikenlaisia seksuaaliväritteisiä törkysanoja aivan väkisin. Se vaati aika monta primaalia, että tämä oire alkoi vähenemään.
Myönnän, että edelleenkin minulla on tunteita työstettävänä, koska minusta tuntuu ajatuksen tasolla edelleenkin vaikealta päästää ihmisiä todella lähelle etenkään fyysisesti. Halaaminen on ok ystävien ja sukulaisten kesken. Tämä on aika lailla luonut näkymättömän kilven uuden parisuhteen muodostamiselle. Nautin tällä hetkellä enemmän puhtaasti ei-romanttisista suhteista ja olostani hyvin aseksuaalisena tai vain vähän seksuaalisena. Koen kuitenkin, että suhteeni seksuaalisuuteen on edelleenkin vinoutunut. Esimerkiksi ihan tavanomaisenkin leffan aikana, jos tulee joku intiimimpi kohtaus, niin käännän mielläni katseeni pois. Haluan kuitenkin kohdata ensin itseni jonkin aikaa, etten päädy uudestaan mihinkään sado-masokistiseen suhteeseen, mikä tapahtui vuonna 2018.
Voin sanoa yleisesti, että kokonaisuudessaan tämä seksuaalitrauman ja muu tunnepurku vuosien varrelta, on vaikuttanut kehoni terveyteen valtavasti. Aikoinaan lihakseni olivat kauttaaltaan aivan jumissa niin isojen kuin pienempienkin lihasten kohdalta. En ole vuosiin saanut myöskään virtsatieinfektiota tai muita intiimi-infektioita, minkä epäilen naisilla olevan myös piilevan seksuaalitraumojen oire etenkin, jos ne toistuvat. Olin ollut 3-4 vuotiaasta asti laktoosi-intolerantikko, mikä sekin muiden järjettömien suolistovaivojen ohella( kuten keliakiaoireiden) hävisi kuin tuhka tuuleen sen jälkeen, kun aloin paranemaan psyykkisesti. Tämä on kyllä ollut melkein Jeesuksen vetten päällä kävelemiseen verrattavaa ihmeparanemista omalla kohdalla, ettei pää pysy mukana.
Kiitos myös sinulle, että uskallat jakaa henkilökohtaista kokemustasi täällä. On arvokasta saada vertaistukea ja peilata näitä asioita jonkun harvan ihmisen kanssa, joka ei heti pidä näitä hullujen puheena.
Kyllä, se on juuri traumojen uudelleen näyttelemistä. Lapset tekevät sitä ihan luontaisesti, ja se on ihan tervettä. Se voi parhaimmillaan auttaa käsittelemään tapahtunutta turvallisesti roolihahmojen kautta.
PoistaTuo on aika erikoista, että se addiktio alkoi vähentyä lääkevieroituksen myötä. Voisi jotenkin kuvitella, että se menisi toisin päin. Ellei siinä sitten käynyt niin, että se lääkkeiden aiheuttama tukahduttaminen blokkasi pois sen mikä sai seksuaalisuuden tuntumaan ahdistavalta ja oksettavalta, minkä seurauksena pystyit ensimmäistä kertaa nauttimaan millään tavalla seksuaalisuudesta. Tässä tapauksessa olisi ihan loogista, että sen jälkeen mentäsiin toiseen ääripäähän (hyperseksuaalisuus) mallilla "otetaan aiemmin menetetty korkojen kanssa takaisin". (Olettaen että se lääkitys ei blokkaa kaikkea tuntemista kokonaan pois.) Silloin olisi loogista myös se, että lääkityksen lopettaminen vie myös sen addiktion, ja seksuaalisuus alkaa tuntua taas ei niin kiinnostavalta. Mutta en tiedä, tämä on vain arvailua.
Mutta se on ihan loogista, että se ensimmäinen primaali palautti tuon vastenmielisyyden tunteen. Totta kai siinä käy niin, koska se traumatunne pääsee taas lähelle tajuntaa. Eikä se vastenmielisyys varmaankaan poistu ennen kuin saat kaiken seksuaalisuuteen liittyvän traumataakan pois järjestelmästä. Se voi vaatia todella monta primaalia ja paljon toipumisaikaa.
Tuo fyysisen lähelle päästämisen vaikeus kuulostaa hyvin tutulta. Se on varmasti monelle traumatisoituneelle tuttua, vaikka ei olisikaan mitään seksuaalitraumoja. Minulla oli sama ongelma nuorena. Teini-iässä se pelotti niin paljon, että seurusteleminen ja seksin harrastaminen tuntui aika mahdottomalta. Pääsin siitä kyllä sitten eroon vähän teini-iän jälkeen, kun tajusin asian olevan sen sortin ongelma, että minun on pakko kohdata se pelko. Muistan miten esimerkiksi suuteleminen ensimmäisen tyttöystävän kanssa ensimmäistä kertaa oli aivan järkyttävän pelottavaa. Minä ihan konkreettisesti tärisin siinä. Mutta sitten kun siitä pääsi yli, se tietenkin alkoi vähitellen helpottaa. Lopulta seksikin onnistui, vaikka kieltämättä sekin pelotti todella paljon. Myöhemmin siitä pystyi jopa myös nauttimaan. Joskin jouduin kyllä joitain vuosia käyttämään aika usein pieniä määriä alkoholia liian nopean laukeamisen ehkäisemiseksi. Eli ei se ihan ongelmatonta ollut.
Pelottavaa siinä ei varsinaisesti ollut se itse fyysinen läheisyys, vaan enemmänkin se, miten siinä altistaa itsensä haavoittuvaksi ottamalla riskin jollain tavalla torjutuksi tulemisesta. Vertailukohtana voi minun tapauksessa pitää sitä, miten teini-iässä kävi kerran niin, että eräissä humalanhuuruisissa juhlissa yksi tuttu tyttö istui kerran syliini ja täysin yllättäen suuteli minua. Ei siinä ollut mitään pelottavaa, koska en minä siinä altistanut itseäni mitenkään haavoittuvaksi. Enhän minä ollut edes hänestä kiinnostunut. Ei siinä tarvinnut pelätä torjuntaa. Mutta auta armias jos olisin ollut ihastunut siihen tyttöön ja mennyt hänen kanssaan treffeille. Olisi suuteleminen ollut aivan helvetin pelottavaa.
Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon tuon nykyisen tilanteesi takia. Sinulla on vasta vähän yli kolme vuotta primaaliprosessia takana. Janovin mukaan tyypillisesti nähdään merkittävä positiivinen käänne noin viiden vuoden kohdalla. Siinä kohtaa traumatankki on yleensä jo suurimmaksi osaksi tyhjä. Prosessi voi senkin jälkeen vielä jatkua jonkun vuoden, mutta se on enemmänkin loppujen traumajäänteiden ulos tiristämistä. Se, että olet saanut noin paljon merkittävää parannusta fyysiseen tilaasi jo kolmessa vuodessa, on merkki siitä, että prosessisi toimii ja etenee selkeästi kohti terveyttä. Olen ihan varma siitä, että jonain päivänä myös se seksuaalinen puoli paranee, ja kykenet halutessasi nauttimaan normaalista terveen ihmisen seksuaalisuudesta, jossa toinen ihminen päästetään lähelle, ja nautitaan yhteisestä seksuaalisesta kokemuksesta - orgasmien kera.